Ukoliko je vaš vikend ili porodični izlet sa djecom sveden primjerice na odlazak u shopping centre vrijeme je da ozbiljno razmislite o uvođenju korjenitih promjena. Upozorenje grupe stručnjaka iz Velike Britanije otkriva da novim generacijama ozbiljno prijete oboljenja koja su nekad bila gotovo isključivo bolesti odraslih ljudi, a sad se masovno pojavljuju već u dječijoj dobi.

Bolovi u leđima, dijabetes i pretilost sve češće pogađaju djecu i javljaju se već u ranoj dječijoj dobi. Nebrojeno puta medicinska struka je potvrdila da su zdravi stilovi života koji uključuju i redovno kretanje ključni faktor u prevenciji nastanka brojnih zdravstvenih problema.

Britanski stručnjaci ističu da je zdravlje djece ozbiljno narušeno jer je moderna tehnologija dovela do toga da se djeca sve manje kreću, sve su pasivnija i imaju sve manje prilika da se igraju van kuće.

Nekada su potrebu za igrom zadovoljavali igrama pred kućom, a sada pred računalom.

Za to su krivi previše obazrivi roditelji, kompjuterske igrice i testovi u školi, stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 300 akademika, autora i direktora dobrotvornih organizacija.

Nedostatak "nestruktuirane, slabije nadzirane" igre ima loš uticaj na mentalno zdravlje djece, dodali su oni, te ugrožava dugoročni razvoj mladih ljudi.     

Stručnjaci tvrde da je igra – pogotovo izvan kuće – od ključnog značaja za zdravlje djeteta. Povećanje saobraćaja, strahovi roditelja da će im dijete biti oteto i sistem obrazovanja u kojem prevladava testiranje" doprinijeli su ovom trendu, insistiraju stručnjaci.

Ozbiljne posljedice

Oni su dodali da "pristupačnost sjedalačke, ponekad 'zarazne' zabave na ekranu i agresivno reklamiranje složenih, komercijaliziranih igračaka" također imaju udjela.

Stručnjaci su rekli: "'Prava igra' – društveno interaktivna, lična i blago nadzirana – uvijek je bila vitalni dio razvoja djeteta i njeno gubljenje moglo bi imati ozbiljne posljedice.

"Baš kao što je epidemija dječije gojaznosti zapanjila razvijeni svijet, previše "nekvalitetne igre" (baš kao i nekvalitetne "brze" hrane) može imati upozoravajuće implikacije po sljedeću generaciju."

Kao roditelj, imate velik utjecaj na svoju djecu i mogli bi pokušati to promijeniti.

Spada li i vaše dijete u one male pasivce koji slobodno vrijeme najradije provode pred TV-om i računalom, pokušajte ga motivirati na redovno kretanje:

• Upišite dijete u neku od sportskih škola

• Povedite dijete u šetnju ili na trčanje

• Organizujte vježbanje s djecom, zajedničko rolanje ili vozite bicikl  

• Organizujte vikend planinarenje

NajDoktor.ba