Najčešći period u godini kada se javlja je kasna jesen, zima i rano proljeće. Najčešće se pojavljuje kod djece, ali ni odrasli nisu izuzetak. 
Gnojna angina je infekcija grla koju najčešće izaziva bakterija iz grupe streptokoka. To je jedna od najtežih upala grla. U zadnjem dijelu naše usne duplje s obje strane nalaze se organi imunog sistema zvani krajnici - tonzile.
 
Krajnici predstavljaju prvu liniju odbrane protiv patogenih mikroorganizama koji nas napadaju. Na svojoj površini imaju posebne receptore koji aktiviraju našu odbranu. Jednom kada loš mikroorganizam dođe do njih, oni aktiviraju naše odbrambene ćelije T i B limfociti koji kreću u borbu.
 
Simptomi
 
  • Visoka temperatura;
  • Natečeni krajnici prekriveni bijelim, žutim ili braon čepovima;
  • Slabost i malaksalost;
  • Curenje iz nosa;
  • Kašalj;
  • Otežano gutanje;
  • Bol prilikom gutanja.
 
Dijagnoza i liječenje

Liječnik će dijagnosticirati gnojnu anginu na osnovu fizikalnog pregleda i kulture brisa grla. Tokom pregleda liječnik će upotrijebiti spatulu za jezik kako bi pogledao djetetove krajnike. Provjerit će da li postoji crvenilo i gnoj na krajnicima i stražnjoj strani djetetovog grla.

U većini slučajeva liječnik će također uzeti bris grla kako bi provjerio da li su prisutne bakterije. Kod ovog jednostavnog ispitivanja, sterilni štapić se protrlja po stražnjoj strani djetetovog grla kako bi se dobio uzorak izlučevina. Uzorak se zatim analizira u laboratoriji.
 

Liječnik može odrediti liječenje na osnovu rezultata kulture brisa grla ili brzog ispitivanja na streptokoke koje se provodi u ordinaciji. To je ključni podatak, jer virusne infekcije ne odgovaraju na liječenje antibioticima. Posljednjih godina liječenje gnojne angine se promijenilo. Glavni naglasak više nije na hirurškom uklanjanju djetetovih krajnika (tonzilektomiji). Brojni primjeri su pokazali kako je većina djece kojima su uklonjeni krajnici i dalje osjetljiva na prehlade i druge respiratorne bolesti.