Iako je grlobolja u velikoj mjeri sezonska pojava, najčešća u periodu od kasne jeseni do proljeća, ona se javlja i tokom ljetnih mjeseci.
Upala grla može biti virusna, što je daleko češće, te bakterijska. Kada je u pitanju ljetna upala grla, najčešći virusni uzročnik (od njih mogućih 200) je coxackievirus iz porodice enterovirusa. Enterovirusi su odgovorni za većinu virusnih probavnih smetnji tokom ljeta. Tako vam se može dogoditi da pored bolova u grlu imate i probavne tegobe.
 

Najčešći simptomi virusne upale grla su bolovi u grlu, mišićima, uglavnom blago povišena temperatura, glavobolja i slabost. Kod djece se vrlo često javlja i bolest šaka, stopala i usta. Tu dolazi i do promjena na koži dlanova i stopala u vidu malih mjehurića. Mjehurići se mogu pojaviti i na jeziku. Kod virusne upale grla nema jakog crvenila ždrijela, a mogu se pojaviti (i to uglavnom po nepčanim lukovima) sitni mjehurići pa se tada radi o herpangini.

Najčešći bakterijski uzročnik upale grla je streptokok. Kod osoba koje imaju tonzile (mandule, krajnike) dolazi do jake upale koja se očituje uvećanjem tonzila, promjenom boje u izrazito tamno crvenu, a mogu se pojaviti i gnojne naslage. Tada govorimo o gnojnoj angini. Streptokokna infekcija izaziva daleko intenzivnije bolove u grlu koji ponekad onemogućuju gutanje sline. Streptokokna infekcija se može pojaviti i kod osoba kojima su odstranjene tonzile.

Kad se pojavi grlobolja nije potrebno odmah se javiti liječniku, nego pričekati dan, dva. Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će na osnovu vaših simptoma, pregleda grla, limfnih čvorova vrata, ustanoviti radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali grla.

 

oznake:   grloboljaljeto