Neke žene ovulaciju osjećaju baš poput menstruacije, dok neke niti ne znaju da su ovulirale. Vaše tijelo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem dijelu trbuha koji su obično lokalizirani na strani na kojoj ćete ovulirati, a to je ono što nazivamo bolnom ovulacijom.

Neke žene opisuju ovulacijsku bol kao lagano peckanje u jajnicima, dok druge stanje uspoređuju s menstrualnim grčevima. Bol se obično osjeća na jednoj strani abdomena. Tokom prosječnog 28-dnevnog menstrualnog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa odnosno od prvog dana menstrualnog krvarenja.
 
U ovom periodu raste i spolna želja, jer razina hormona testosterona poraste za 30 posto. Neke žene osjećaju napetost u dojkama neposredno prije ovulacije. To nastaje kao rezultat utjecaja hormona u vašem tijelu kako bi organizam pripremili za eventualnu trudnoću.
 

Mjerenje bazalne tjelesne temperature kroz nekoliko menstruacijskih ciklusa pomaže u predviđanju ovulacije. Bazalnu tjelesnu temperaturu određujemo, kao prvi korak, svako jutro prije ustajanja nakon barem četiri ili više sati spavanja u krevetu. Vaša tjelesna temperatura će neposredno i dramatično porasti čim se dogodi ovulacija.

Ako obraćate pažnju na promjene u tijelu, onda ćete primijetiti i još neke promjene poput nadutosti, osjetljivih grudi i prozirnog iscjetka. Samo jedna od pet žena osjeća ovulaciju.

Koliko traje ovulacijska bol?

Prije nego jajašce napusti jajnik, membrana na jajniku je vrlo napeta što uzrokuje pritisak i bol. Tekućina i krv koji se oslobađa kada jajašce napušta jajnik, mogu uzrokovati veliku nelagodu. Intenzitet boli varira od žene do žene, a može potrajati nekoliko sati ili nekoliko dana.

Kako smiriti bol?

Ako vas pogađaju ovulacije, liječnici preporučuju da pijete puno vode, jer dehidracija može uzrokovati grčeve. Pripremite toplu kupku, ona će vam pomoći da se opustite i smirit će bol. Ako već znate kada nastupa ovulacija, uzmite blagi lijek protiv bolova neposredno prije ovulacije.

 

oznake:   ovulacijabol