Svaka promjena iziskuje novu organizaciju i raspodjelu uloga i odgovornosti unutar porodice, a polazak djeteta u školu predstavlja poseban izazov za svaku porodicu.

Životni krug oko djeteta polaskom u školu se širi i njegova osnovna aktivnost više nije igra, već učenje. Polazak u školu je i prva ozbiljna provjera da li su roditelji pravilno usmjerili odgoj svog djeteta te da li su ga kvalitetno pripremili za prilagođavanje na novu sredinu.
 
S tim u vezi, Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište Sarajevo je, s namjerom da pomogne roditeljima prvačića, ali i druge djece priredila priručnik Unapređenje roditeljstva.

Cilj priručnika je razvijanje i jačanje roditeljskih kompetencija u pripremi djece za polazak u školu, ali i općenito razvijanje i jačanje roditeljskih kompetencija.

Nastao je kao plod uspješnih radionica za roditelje djece polaznika osnovnih škola, realiziranih kroz predškolske ustanove.

Kroz priručnik stručnjaci ustanove Porodično savjetovalište nude niz korisnih preporuka o odgojnim stilovima i posljedicama koje ostavljaju na dijete. Otkrijte kako biti blag, ali i odlučan roditelj. U mnoštvu korisnih preporuka priručnik donosi i korisne vježbe, a među ostalim saznajte i kako biti pouzdan i dosljedan, a ne savršen roditelj.

Priručnik Unapređenje roditeljstva možete pročitati OVDJE.

NajDoktor.ba