Odjel gastroenterologije i hepatologije Klinike za interne bolesti UKC Tuzla od prvih dana Nove godine će u rutinsku dijagnostiku, po prvi puta u Bosni i Hercegovini, uvesti novu proceduru tranzijentne elastografije jetre, tzv. Fibroscana, koja će omogućiti daleko bržu i komforniju dijagnostiku bolesti jetre.

Naime, radi se o proceduri koja na neinvazivan način, na bazi ultrazvuka, omogućava dijagnostiku fibroze i ciroze jetre u svih bolesnika sa difuznim bolestima jetre, kao što su svi tipovi hepatitisa, uključujući virusne i alkoholne hepatitise, te svi tipovi ciroze jetre. Dodatno, svim bolesnicima sa masnom jetrom, moći će se na neinvazivan način izmjeriti količina masti u jetri, saopćeno je iz UKC-a Tuzla.

Za dijagnostiku ovih stanja, bolesnicima je do sada uglavnom bilo potrebno raditi biopsiju jetre, a što je dosta invazivna procedura, te će se uvođenjem elastografije, put i dijagnostika pacijenata značajno pojednostaviti uz izbjegavanje svih komplikacija i neugodnosti biopsije jetre.

Značajno unapređenje leži i u činjenici da se procedura obavlja za 10 minuta, u ambulantnim uslovima, tako da pacijenti neće morati ležati barem jedan dan u bolnici kao što je to slučaj u situacijama kada se izvodi biopsija jetre.

"Ovo ogromno unapređenje UKC Tuzla može zahvaliti nesebičnoj i jako vrijednoj donaciji Fibroscan aparata od strane farmaceutske kuće Abbvie, koja još jednom pokazuje da se radi o društveno odgovornoj kompaniji koja vraća sredstva nazad u zdravstveni sistem BiH. Podsjećanja radi, ova ista kompanija je prije godinu dana donirala besplatan tretman za 15 najtežih bolesnika sa hroničnim hepatitisom C u BiH, tržišne vrijednosti od skoro 1,5 miliona KM", navodi se u saopćenju.

Uvođenjem elastografije jetre u UKC Tuzla, pacijenti u BiH po prvi puta kontinuirano na raspolaganju imaju jako bitnu i vrijednu dijagnostičku proceduru koja će značajno olakšati i ubrzati dijagnostiku pacijenata kada su u pitanju bolesti jetre.


NajDoktor.ba