Svečano, uz presjecanje vrpce na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, otvorena je Ambulanta za hematologiji i onkologiju u saradnji sa Udruženjem srce za djecu oboljelu od raka i Medical Park grupacijom iz Turske sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla.

Ambulanta za hematologiju i onkologiju je urađena po mjeri djeteta, koja će djeci dati poseban boravak, da djeca oboljela od malignih oboljenja nemaju osjećaj da su u bolnici. Ambulanta će omogućiti sve preglede na jednom mjestu, tokom pregleda, primanja terapije i hemoterapije, istakao je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, dr.med.sc. Edin Husarić , te naglasio:

- Vrijednost projekta je oko 30 hiljada KM, a ovim projektom Klinika za dječije bolesti dobila je Ambulantu koja je rekonstruisana i adaptirana pa naši mali pacijenti sa malignim oboljenjima neće trebati ići u druge gradove na liječenje jer u Federaciji Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou otkrije se između 50 i 55 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece, a jedna trećina oboljelih je upravo sa Tuzlanskog kantona.

Po riječima direktora UKC Tuzla, prof.dr. Nešada Hotića, otvaranje Ambulante za hematologiju i onkologiju je nastavak projekta rekonstrukcije UKC Tuzla, koji podrazumjeva nabavku opreme, ali i obuke kadra i uređenje prostora u kojem borave pacijenti. Prije nekoliko mjeseci otvorili smo novo odjeljenje Onokologije i hematologije i operacioni blok sa proširenom multidisciplinarnom intenzivnom njegom, sada radimo kompletno renoviranje ulaza, prijemnih ambulanti i spacijalističkih ambulanti.

U Klinici za dječije bolesti radi se i zamjena stolarije, nabavljeni su novi aspiratori, inkubatori , ultrazvučni aparati, te je obavljena i sistematizacija kadra, a realizacija kompletnog projekta će biti završena u 2019. godini, istakao je direktor Hotić.

Predstavnik Udruženja srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat je ovom prilikom naglasio da je postignut cilj za djecu koja sa malignim oboljenjima trebaju da se osjećaju sigurnija i sama ambulanta i izgled ukazuje da će se djeca osjećati lijepo kada treba da izvade krv te primanje terapije i postterapije, a psiho docijalna podrška je izuzetno važna i sada će sve će imati na jednom mjestu i olakšanje će biti im veliko, navodi se u saopćenju UKC Tuzla.

Galerija

oznake:   Medical Park