"S prevencijom ovisnosti o drogama treba početi još u osnovnoj školi, jer je u srednjoj školu već kasno", izjavila je predsjednica Udruženja mladih "Ruka prijateljstva" Merima Šahinović. 

Spomenuto udruženje, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, pokrenulo je projekt "Budi cool, reci drogi NE", u okviru kojeg se u petak u tri mostarske škole održavaju panel diskusije na kojima bh. atletičar Amel Tuka i profesionalni bokser Adnan Ćatić s učenicima razgovaraju o sportskom stilu života.

Po riječima predsjednice Udruženja, dobna granica pomjerila se unazad i svoj prvi doticaj s drogama mladi više nemaju u srednjoj, već u osnovnoj školi.

"Jako nam je važno da podignemo svijest o važnosti preventivnoga djelovanja kada je u pitanju rad s maloljetnicima od trinaest ili četrnaest godina, jer su podaci Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar zabrinjavajući", naglasila je Šahinović.

Upozorila je kako je zabluda da su samo djeca i mladi iz nesređenih porodica u opasnosti, dodavši kako i dobro odgojena djeca popuštaju pod pritiskom svojih vršnjaka i na kraju pristaju konzumirati ilegalne supstance.

"Upravo zato, želimo putem medijske kampanje o prevenciji ovisnosti o drogama, koju su podržali Amel Tuka i Adnan Ćatić, poslati poruku mladima da se može biti cool i bez droge", kazala je Šahinović.

Prema njenim saznanjima, marihuana je i dalje najpopularnija droga među mladima, ali su na tržištu sve prisutnije nove psihoaktivne tvari, a najčešće se radi o proizvodima koji imaju legalan status, čija trgovina nije ograničena međunarodnim konvencijama i koje se uglavnom nabavlja putem interneta.

Panel diskusije na temu "Sportski stil života – efikasan način borbe protiv konzumiranja opijata" održat će se u petak u Srednjoj ekonomskoj i ugostiteljsko-turističkoj školi Mostar, u Srednjoj medicinskoj školi Mostar te Osnovnoj školi "Blagaj".

To je početak šireg projekta u okviru Udrženja mladih "Ruka prijateljstva" planira brojne programe na temu prevencije ovisnosti o drogama.

NajDoktor.ba