Kada količina hormona štitnjače koju vaše tijelo pravi opada, broj kilograma naraste. No, postoji mnogo načina na koje možete preuzeti kontrolu nad svojom težinom.

Vaša štitna žlijezda u krvotok šalje hormone koji pomažu u kontroli metabolizma. Kada vaše tijelo ne stvara dovoljno ovih hormona, taj se proces usporava. To može početi kočiti vaše tjelesne funkcije. Možda ćete se stalno osjećati umorno, tromo ili kao da vam je hladno. Pored toga, vaše tijelo možda krene zadržavati so i vodu, što uzrokuje dovodi do nadimanja.

Možda ćete se i u debljati nekoliko kilograma, ali nekoliko. Samo oko 10% vašeg ukupnog povećanja kilograma je vjerojatno od vode i soli koju vaše tijelo zadržava zbog usporenog tada štitnjače odnosno hipotireoze. Hipotireoza često nastaje kao rezultat loše prehrane siromašne nutrijentima, učestalog stresa, ali i zasićenosti organizma toksinima. Stoga je najvažnije da poradite upravo na tome. Mijenjajte svoju prehranu i pronađite neki oblik relaksacije kako biste snizili razine stresa.

 Možda će nekome u poboljšanju zdravstvenog stanja, a samim tim i gubitku kilograma, uveliko pomoći bezglutenska prehrana, a nekom drugom izbacivanje mliječnih proizvoda. Možda je vašem organizmu potreban i temeljiti detoks od toksina i teških metala. Stoga budite otvoreni za istraživanje i spremni na eliminaciju pojedinih namirnica.

Ako imate hipotireozu i vaša kilaža se vrati na normalu kada je krenete liječiti, to ne znači da pred vama neće biti izazova. Čak i nakon što se razina hormona štitne žlijezde vrati u normalu, mnogim ljudima je još uvijek teško zadržati tu kilažu. Stoga je najbolji plan za postizanje željene kilaže fokusirati se na stvari koje možete kontrolisati.

Redovno vježbanje

Vježbanje je izvrstan način za jačanje metabolizma, kostiju, izgradnju mišića, upravljanje stresom i poboljšanje zdravlja srca. Ako ste početnik, krenete s laganim svakodnevnim šetnjama (uz korištenje pedometra da biste pratili napredak) i laganom jogom.

Smanjite stres

Ako ste pod stresom, to može dovesti do lošeg izbora hrane, umora i depresije. Kada osjetite stres, vaše tijelo oslobađa hormon kortizol. Prevelike količine tog hormona može omesti proizvodnju hormona štitnjače. Obratite pažnju na stvari koje vam izazivaju stres i izbjegavajte ih.

Dobar san

Kvalitetan san može imati jako pozitivan učinak na zdravlje. Spavanje je vrijeme kada se tijelo brine za popravak i održavanje, a bitno je za gubitak kilograma i opće zdravlje".

Prehrana je važna

Zdrava prehrana veliki je dio vašeg plana za smanjenje ili održavanje kilaže. Pravilna prehrana potiče mršavljenje, a pomaže i kod zdravlja srca, razine šećera u krvi i problema s holesterolom, koji često prate hipotireozu.