Uho se sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg. U svakom od njih može se razviti upalni proces. U ljetnim mjesecima, u sezoni kupanja u bazenima, moru, rijeci, naročito su česte upale vanjskog uha. 

Vanjsko uho čine uski i vanjski slušni kanal, a obloženo je kožom, koja je istog kvaliteta kao i koža na bilo kom drugom dijelu tijela, pa se u njemu mogu pojaviti sve one promjene koje se inače javljaju na ovom najvećem organu kod čovjeka, kao što su: čirevi, bubuljice, dermatitis, ekcemi, difuzni upalni procesi.

Morska i hlorisana voda iz bazena, kako kaže prim. dr. Slavica Milutinović, specijalist otorinolaringologije, kod osjetljivih osoba uzrokuje iritacije kože vanjskog slušnog kanala  te druge reakcije na mikroorganizme koji se nalaze u vodi.

"Simptomi upale su bolovi, osjećaj zaglušenosti, šumovi, oslabljen sluh i pojačana sekrecija. U takvim slučajevima obavezno je potražiti pomoć otorinolaringologa koji će pregledati uho i odrediti terapiju" ističe Milutinović.

Pacijentu ljekar najčešće preporučuje ispiranje uha tripostotnom Acidi borici vodicom nekoliko dana uzastopno, koja će otkloniti naslage sekreta. Zavisno od stanja, vrši se i aplikacija lijeka lokalno u uho − antibiotska mast ili jedan posto Salicyl alcohola, koji se stavlja na trakicu gaze. I ovaj lijek treba koristiti nekoliko dana bez pravljenja pauze.

"U slučajevima jake upale (bakterija, gljivice) propisuje se antibiotik u kapsulama. Također, vrlo je važno u fazi upale čuvati uho od ulaska i obične vode, dakle, nikako ga ne kvasiti"  kazala nam je prim. dr. Milutinović, naglasivši kako bi osjetljive osobe uvijek, prilikom kupanja i pranja kose, trebale uho zaštititi silikonskim čepićima.

 

mojDotor.ba/faktor.ba