AUTOR ČLANKA
Prof.dr.sc. Amila Alikadić Husović
OftalmologBiografija

Bljeskovi, mušice i bol u oku - samo su neki od zabrinjavajućih simptoma zbog kojih se trebate javiti oftalmologu. 

Više od 285 miliona ljudi u svijetu, prema procjeni svetske zdravstvene organizacije (WHO) je izgubilo vid. Od ovog broja oko 80% bolesti je moglo biti spriječeno ili izliječeno, da su bile pravovremno otkrivene.

Upravo zato su redovni pregledi oftalmologa jako bitni. Mogu biti jedini način otkrivanja podmuklih oboljenja koje ne daju simptome. U drugim slučajevima javljaju se određeni simptomi, kao što su pad vida ili bol u oku, zbog kojih se potrebno što prijejaviti oftalmologu. Krenimo redom:

Bljeskovi, mušice ili sjena u vidnom polju

Nagla pojava bljeskova, pojava većeg broja mušica u vidnom polju ili pojava sjene na periferiji vidnog polja, mogu biti znaci nastanka odljepljenja mrežnice oka. Mrežnica je sloj stažnjeg dijela oka koji prikuplja vidne informacije i šalje ih mozgu. Krakovidnost ili prethodna povreda mogu biti dobra podloga za nastanak ovog oboljenja koje je potrebno tretirati u što kraćem roku od nastanka i predstavlja jedno od hitnih stanja u oftalmologiji. Operativni zahvati ovog stanja se danas uz vrhunsku opremu  veoma uspješno obavljaju u Klinici Svjetlost. Ukoliko se ovo stanje otkrije na vrijeme moguć je potpuni povrat vidne funkcije. S druge strane, ukoliko se ovo stanje ne tretira može dovesti do sljepoće zahvaćenog oka.

Nagli pad vida

Nagli gubitak vida može da bude znak velikog broj oboljenja. Među najčešćima je začepljenje arterije centralis i degeracija makule (centra za vid) povezana sa godinama, koja zahvata ljude starije od 60 godina i jedan je od vodećih uzroka slabog vida starije populacije. Nagli pad vida se dešava usljed nastanka divljih krvnih žila iz kojih curi krv i tekućina, koje se što prije moraju ukloniti iz centra za vid. Liječenje ovog oblika bolesti se sprovodi svakodnevno u Poliklinici Svjetlost Sarajevo a vrši se aplikacijom injekcije Avastina u oko. Sama aplikacija nije bolna, a ukoliko se liječenje započne na vrijeme u najvećem broju slučajeva dolazi do očuvanja i popravljanja vida.

Bol u oku

Većina očnih oboljenja ne bole. Ukoliko se jave bolovi oka oni mogu biti uzrokovani suhoćom oka, površinskom povredom oka ali isto tako bol može biti uzrokovan akutnim napadom visokog očnog pritiska. U ovakvim slučajevima potrebno se odmah javiti oftalmologu jer u slučaju da se ne liječi ovakav očni pritisak može dovesti do nepovratnog gubitka vida.

Dugotrajni osjećaj nelagode oka  

Ukoliko se pojavi osjećaj nelagode u oku nakon što ste se bavili aktivnostima u kojima su vam mogle upasti sitne čestice u oko, potrebno je da se javite oftalmologu koji će provjeriti da li imate ostatke stranog tijela u oku i ukloniti ih ukoliko se isti pronađu. Ovakva sitna strana tijela mogu da dovedu do infekcija oka.

Crvenilo oka

Ukoliko su vam oba oka crvena moguće je da imate konjunktivits, koji je blaga upala oka.  Crvenilo jednog oka s druge strane češće je znak dublje upale oka koja zahtjeva opsežan tretman oftalmologa u cilju očuvanja vida.

Neugodnost kod pacijenata koji nose kontaktne leće

Upale oka su česte kod pacijenta koji koriste kontaktne leće, manifestiraju se crvenilom ili neugodnošću pri nošenju leća. Tada je potrebno skinuti leće i javiti se oftalmologu, jer su određene infekcije uzrokovane lećama opasne po vid. U ovakvim slučajevima nikada se ne smije zanemariti crvenilo, neugodnost i bol oka pri nošenju leća. Ovakvi simptomi mogu biti znak da vaše oko više ne prihvata leće i da je vrijeme da razmislite o laserskom skidanju dioptrije. Ovaj zahvat je bezbolan i siguran, a 95% pacijenata koji imaju dioptriju su kandidati za lasersko skidanje dioptrije.

Mutan vid

Čak i kada se izbistri, mutan vid može biti znak niza oboljenja oka kao što su glaukom, duboka upala oka ili degeneracija centra za vid. U starijoj dobi mutan vid se često javlja kao posljedica mrene. Mrena se danas izuzetno uspješno može operisati a moderan pristup liječenju mrene nam omugućava da zahvatu pristupimo čim mrena počne smetati vidu pacijenta. U dogovoru s doktorom bira se najbolja leća za vas, a sam zahvat traje svega 10 minuta.

Mutan vid se često javlja kod dijabetičara i može biti signal da su u oku nastupila oštećenja usljed šećerne bolesti, tada je potrebno što prije javiti se doktoru i započeti liječenje. Oštećenja od šećera mogu nastati i bez simptoma u vidu pa ukoliko bolujete od dijabetesa i nemate problema sa vidom potrebni su obavezni godišnji pregledi oftalmologa da bi sačuvali vaš vid!

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, najsigurnije za vaš vid je da se što prije javite specijalisti za očne bolesti, čak i onda kada su simptomi samo prolazni. Otkrivanje i početak liječenja bolesti je jedini način da sačuvate svoj vid od bolesti koje su u modernoj oftalmologiji izlječive.

Vrhunski tim stručnjaka Poliklinike Svjetlost Sarajevo na čelu sa  Prof. dr. sc Amilom Alikadić Husović, brine o vašim očima. Posjetite profil Polklinike Svjetlost Sarajevo i pošaljite upit ili rezervišite termin.