Na pitanje zašto su oboljeli, nauka još nema objašnjenje, ali na pitanje djeteta zašto mora ostati samo u bolnici, teško je dati odgovor.


Na pedijatrijskoj klinici u Sarajevu 130 kilometara daleko od doma utočište u Roditeljskoj kući pronašla je porodica Vejsić iz Tešnja..

Spoznaja o malignoj bolesti djeteta mijenja život porodice iz temelja. Teška bolest djeteta zapravo je bolest cijele porodice.

Leukemija je najčešća i čini trećinu svih malignih bolesti kod djece. Trinaestogodišnja Anela oboljela je od akutne mijeloične leukemije, a u borbu sa ovom bolešću hrabro je krenula odlučna da dobije najveću bitku, bitku za život... 

Roditeljska kuća sada je dom njenim roditeljima, Adelu i Jasminki, a Anela im se pridružuje u pauzama od terapija.

Liječenje od malignih oboljenja je težak i mukotrpan proces, zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu, a istraživanja su dokazala da je izlječenje uspješnije ukoliko porodica stalno boravi uz dijete, uz adekvatnu podršku i pozitivne roditelje..

Održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost njegovog izlječenja, a tome itekako doprinose uposlenici Roditeljske kuće koji pomoću radionica, igre, razgovora i tople riječi pomažu porodicama da prebrode najteže trenutke..

Pogledajte video priču.
(Hayat/Foto:Screenshot)