Simptomi gripe

Gripa je bolest cijelog tijela, pa su tako prisutni i simptomi cijelog organizma. Nagli nastup, loše osjećanje, povišena tjelesna temperatura i bolovi u mišićima javljaju se najprije kao reakcija na zarazu. Potom sljede simptomi sluznica: dišni organi (pečenje u nosu, grlu, bronhima, kašalj, šmrcanje) češće nego probavni (bolovi u trbuhu, proljev - često u djece!).Gripa bez komplikacija traje do 10-ak dana. Ako nekoliko dana nakon smirenja i poboljšanja dođe do ponovnog pogoršanja, onda to znači da je došlo do komplikacije, najčešće bakterijske upale pluća.Simptomi gripe:Iznenadna pojava simptoma.

Bolesnik se prvo žali na glavobolju, groznicu i suhi kašalj.

Javlja se temperatura od 38-41 oC, posebno u djece.

Temperatura je u naglom porastu tijekom prva 24 sata i može trajati duže od tjedan dana.

Mišićna bol može se osjetiti u bilo kojem dijelu tijela, a posebno u nogama, donjem dijelu leđa. Bol u zglobovima može biti poprilično jaka.

Bolesnici se žale na pečenje u očima i osjetljivi su na svjetlo.

Simptomi dišnog sustava mogu dominirati, nakon što ostali simptomi bivaju slabiji, grlobolja i kašalj mogu trajati i do dva tjedna.

Među manjom skupinom oboljelih, simptomi slabosti i malaksalosti mogu trajati i do nekoliko tjedana, što otežava povratak u normalan život i posao. Uzrok nije poznat.

Simptomi su različiti, ali mnogo teži nego kod obične prehlade.