Liječenje neplodnosti

Liječenje neplodnosti ovisi o uzroku, o tome koliko dugo ste neplodni, o vašoj dobi, dobi partnera, i vašim osobnim sklonostima. Međutim, žena može zatrudnjeti i pomoću potpomognute oplodnje ili drugih postupaka kojima se vraća plodnost.Liječenje neplodnosti u muškaracaPristupi liječenju muške neplodnosti su sljedeći:Opći seksualni problemi - Liječenje impotencije (erekcijske disfunkcije) ili prijevremene ejakulacije može poboljšati plodnost. Liječenje se provodi lijekovima ili promjenom životnih navika i ponašanja.

Nedostatak spermija - Ako se sumnja da je nedostatak spermija uzrok neplodnosti, problem se može riješiti operativnim putem ili pomoću hormona, a moguća je i potpomognuta oplodnja.

Liječenje neplodnosti u ženaZa žene koje imaju poremećaj ovulacije primjenjuju se lijekovi za pospješivanje trudnoće. Ti lijekovi reguliraju ili potiču ovulaciju, a djeluju kao prirodni hormoni, FSH (folikulstimulirajući hormon) i LH ( luteinizirajući hormon), koji potiču ovulaciju.Najčešće primjenjivani lijekovi za liječenje neplodnosti su:Klomifen citrat - Stimulira ovulaciju u žena koje imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili neki drugi poremećaj ovulacije. Djeluje na hipofizu pa ona ispušta više FSH-a i LH-a, koji stimuliraju rast jajnog folikula koji sadržava jajnu stanicu.

Humani menopauzalni gonadotropin (hMG) - Namijenjen je ženama koje ne ovuliraju jer hipofiza ne stimulira ovulaciju. Za razliku od klomifena koji stimulira hipofizu, humani menopauzalni gonadotropin (hMG) i ostali gonodotropini izravno stimuliraju jajnike. Ovaj lijek sadržava i FSH i LH.

Folikulostimulirajući hormon (FSH) - FSH stimulira sazrijevanje jajnih folikula u jajnicima.

Humani korionski gonadotropin (HCG) - Primijenjen u kombinaciji s klomifenom, hMG-om i FSH-om, humani korionski gonadotropin (HCG) stimulira folikul da ispusti jajašce (ovulira).

Analozi hormona koji oslobađa gonadotropin (Gn-RH) - Koriste se kod žena koje imaju neredoviti ciklus ovulacije ili koje ovuliraju prerano, prije nego je glavni folikul dovoljno sazrio, tijekom hMG terapije. Analozi hormona koji oslobađa gonadotropin (Gn-RH) smanjuju aktivnost hipofize te se mijenja proizvodnja hormona. Shodno tome liječnik može potaknuti rast folikula pomoću FSH-a.

Inhibitori aromataze - Inhibitori aromataze su lijekovi koje se koriste za liječenje raka dojke. Ponekad ih liječnici propisuju ženama koje ne ovuliraju same od sebe i koje nisu reagirale na terapiju klomifen citratom.

Metformin - Pospješuje ovulaciju, a primjenjuje se kad se sumnja da je uzrok neplodnosti rezistencija na inzulin. Rezistencija na inzulin može imati ulogu u razvoju sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Bromokriptin - Ovaj lijek se primjenjuje u žena koje imaju neredovite cikluse ovulacije zbog povišenih razina prolaktina, hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka u dojilja. Bromokriptin inhibira proizvodnju prolaktina.

Kirurško liječenje neplodnostiOvisno o uzroku, kirurški zahvat može biti rješenje za neplodnost. Neprohodnost ili drugi problemi u jajovodima mogu se često riješiti uz pomoć kirurškog zahvata. Dok laparoskopske tehnike omogućuju složene zahvate na jajovodima.Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO)Tisuće djece se godišnje rađa uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje.Najčešći oblici medicinski potpomognute oplodnje (MPO ili eng. ART) su sljedeći:In vitro oplodnja (IVF) - Kod IVF metode uzimaju se ženske jajne stanice te se u laboratorijskim uvjetima oplođuju spermom, a zatim se tri do pet dana nakon oplodnje ugrađuju u maternicu

Električna ili vibraciona stimulacija da se postigne ejakulacija - Električnom ili vibracionom stimulacijom postiže se ejakulacija da se dobije sjemena tekućina. Taj postupak se primjenjuje kod muškaraca koji imaju povredu leđne moždine i ne mogu na drugi način postići ejakulaciju.

Aspiracija sperme kirurškim putom - Ovom tehnikom se vadi sperma iz dijela reproduktivnog trakta kao što su epididimis (pasjemenik), sjemenovod ili testisi (sjemenici). Ista se primjenjuje ako je ejakulacijski vod neprohodan.

Intracitoplazmično ubrizgavanje sperme (ICSI) - To je mikroskopska tehnika (mikromanipulacija) kojom se jedan spermij ubrizgava izravno u jajašce kako bi došlo do oplodnje zajedno sa standardnim IVF postupkom.

Pomognuto izlijeganje - Ova tehnika pomaže pri ugradnji zametka u sluznicu maternice uz otvaranje omotača zametka (izlijeganje).

Medicinski potpomognuta oplodnja najbolje uspijeva ako žena ima zdravu maternicu, dobro reagira na lijekove za plodnost, prirodno ovulira ili koristi darovana jajašca. Muškarac mora imati zdravu spermu ili na raspolaganju mora biti darovana sperma. Stopa uspješnosti pomognute oplodnje opada nakon 35-e godina života.Komplikacije povezane s liječenjem neplodnostiKod liječenja neplodnosti mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:Višestruka trudnoća - Najčešća komplikacija medicinski pomognute oplodnje je trudnoća s više fetusa. Što je veći broj fetusa to je rizik od prijevremenog poroda veći. Prijevremeno rođena djeca izložena su većem riziku od zdravstvenih i razvojnih problema.

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) - Ako se previše stimuliraju jajnici se mogu povećati, uzrokovati oticanje i bolove. Blagi do umjereni simptomi često prođu sami od sebe, ali u teškim slučajevima, kod jakog oticanja abdomena i zaduhe, potrebno je hitno liječenje. OHSS se češće javlja u mlađih žena i onih koje boluju od sindroma policističnih jajnika.

Krvarenje ili infekcija - Kao i kod svakog invazivnog postupka, i kod postupka pomognute oplodnje postoji opasnost od krvarenja i infekcije.

Mala porođajna težina - Najveći čimbenik rizika za malu porođajnu težinu je trudnoća s višestrukim fetusima.

Prirođene mane - Moguća je povezanost medicinske potpomognute oplodnje i prirođenih mana. Potrebno je provesti više istraživanja da se potvrdi moguća povezanost. Za sada je medicinska potpomognuta oplodnja najuspješnija terapija za poboljšanje plodnosti.