Što može uzrokovati neplodnost?

Uzrok ili uzroci neplodnosti mogu biti kod jednog ili oba partnera. Općenito uzevši:u trećini slučajeva uzrok je neplodnost muškarca

u drugoj trećini slučajeva uzroci su neplodnost muškarca i žene

u preostalim slučajevima uzrok je neplodnost žene

Uzroci neplodnosti muškarcaNa broj spermija, njihovu pokretljivost i sposobnost da oplode jajašce utječe niz stvari. Najčešći uzroci neplodnosti muškarca su sljedeći:Nenormalna proizvodnja ili funkcija spermija uzrokovana različitim problemima kao što su testisi koji se iz trbušne šupljine nisu spustili u mošnje, genetičke greške ili učestale infekcije.

Problemi s izbacivanjem sperme - zbog seksualnih problema kao što su prijevremena ejakulacija ili bolan spolni odnos; zbog zdravstvenih problema kao što su retrogradna ejakulacija; zbog neke genetičke bolesti kao što je cistična fibroza; zbog neprohodnost dijela testisa koji sadržava spermu.

Loša ishrana, pretilost, konzumiranje alkohola, duhanskih proizvoda i opojnih sredstava.

Pretjerano izlaganje pesticidima i drugim kemikalijama. Isto tako, često izlaganje vrućini, na primjer u sauni ili turskoj kupelji, može povisiti unutarnju temperature tijela. To može utjecati na proizvodnju spermija i smanjiti njihov broj.

Oštećenja uzrokovana rakom i terapijama za liječenje raka - Zračenje i kemoterapija mogu štetno utjecati na proizvodnju spermija. Što je izvor zračenja bliži testisima, veći je rizik o neplodnosti. Odstranjivanje jednog ili oba testisa zbog raka također utječu na neplodnost muškarca.

Dob - Muškarci stariji od 40 godina mogu biti manje plodni od mlađih muškaraca.

Uzroci neplodnosti ženaNajčešći uzroci neplodnosti žena su sljedeći:Oštećenje ili neprohodnost jajovoda najčešće uzrokovano upalom jajovoda (salpingitis). Infekcija uzrokovana klamidijom (Chlamydia trachomatis) najčešći je uzrok neplodnosti.

Endometrioza, do koje dolazi kad se materično tkivo usadi i raste izvan maternice, često utječe na funkciju spermija, jajašca, jajnika, maternice i jajovoda.

Poremećaji u ovulaciji koji mogu spriječiti izbacivanje jajne stanice iz jajnika. Podležeći uzroci mogu biti ozljeda, tumori, pretjerana fizička aktivnost i izgladnjivanje. Osim toga, s poremećajima u ovulacije povezuju se i neki lijekovi.

Povišeni prolaktin (hiperprolaktinemija), hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka u dojkama. Visoke razine prolaktina u žena koje nisu trudne ili ne doje mogu utjecati na ovulaciju.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS), stanje kod kojeg tijelo proizvodi previše androgenih hormona koji uzrokuju probleme u ovulaciji. PCOS je također povezan s rezistencijom na inzulin i pretilošću.

Rana menopauza, tj. izostanak menstruacije prije 40-e godine. Mada je uzrok nepoznat, neka stanja povezuju se s ranom menopauzom: bolesti imunološkog sustava, liječenje zračenjem ili kemoterapijom i pušenje.

Fibroidi maternice su dobroćudni tumori u stijenki maternice koji se vrlo često javljaju u žena između 30-e i 40-e godine života. Rjeđe izazivaju neplodnost zbog neprohodnosti jajovoda. Mnogo češće fibroidi ometaju ispravno usađivanje oplođenog jajašca u stijenku maternice.

Zdjelične priraslice su vrsta ožiljkastog tkiva koje povezuje organe koji ne trebaju biti povezani, a nastaju nakon upale zdjelice, apendicitisa ili kirurških zahvata u zdjelici i donjem dijelu trbuha. Stvaranje ožiljkastog tkiva može utjecati na plodnost.

Ostali uzroci neplodnosti u žena:Lijekovi - Privremenu neplodnost mogu izazvati neki lijekovi. U većini slučajeva plodnost se vraća nakon prekida terapije.

Problemi sa štitnjačom - Poremećaji rada štitnjače, bilo da je u pitanju višak tiroidnog hormona (hipertiroidizam) ili manjak istoga (hipotiroidizam), mogu prekinuti menstrualni ciklus i uzrokovati neplodnost.

Karcinom i liječenje karcinoma - Neki karcinomi, naročito karcinomi ženskih reproduktivnih organa, često snažno utječu na neplodnost žena. Zračenje i kemoterapija mogu utjecati na plodnost žena. Kemoterapija može oslabiti reproduktivne funkcije i plodnost muškaraca i žena.

Ostala medicinska stanja - Medicinska stanja povezana sa zakašnjelim pubertetom ili amenorejom kao što je Cushingova bolest, bolest srpastih stanica, bolest bubrega i šećerna bolest mogu također utjecati na plodnost žena.