Dijagnosticiranje sindroma policističnih jajnika

Ne postoji specifična pretraga kojom bi se točno dijagnosticirao sindrom policističnih jajnika. Dijagnoza se postavlja prema načelu eliminacije. To znači da će liječnik razmotriti sve znakove i simptome te na temelju toga isključiti druge moguće poremećaje.Tijekom tog postupka liječnik će uzeti u obzir mnoge čimbenike:Medicinska povijest bolesti - Liječnik će postavljati pitanja o vašim menstrualnim ciklusima, promjenama tjelesne težine i drugim simptomima.

Fizikalni pregled - Tijekom fizikalnog pregleda liječnik će zabilježiti nekoliko ključnih podataka kao što su visina, tjelesna masa i visina krvnog tlaka.

Ginekološki pregled - Tijekom ginekološkog pregleda liječnik vizualno ili ručno pregledava vaše reproduktivne organe kako bi uočio mase, izrasline ili druge nenormalnosti.

Laboratorijske pretrage - Pregledom krvi mjere se razine nekoliko hormona kako bi se isključili mogući uzroci menstrualnih poremećaja ili povišena razina androgena koja oponaša sindrom policističnih jajnika. Dodatne krvne pretrage mogu uključiti utvrđivanje razine kolesterola natašte, razine triglicerida i test tolerancije na glukozu kojim se razine glukoze mjere natašte i nakon što se popije napitak koji sadrži glukozu.

Ultrazvuk zdjelice - Ultrazvučna snimka zdjelice pokazat će izgled jajnika i debljinu sluznice maternice. Tijekom tog pregleda ležite na krevetu ili stolu za preglede, a liječnik vam sondom koju stavlja u rodnicu pregledava zdjelicu. Sonda emitira nečujne zvučne valove koji se pretvaraju u sliku na zaslonu računala.