Liječenje sindroma policističnih jajnika

Liječenje sindroma policističnih jajnika uglavnom je usmjereno na rješavanje vaših najvažnijih osobnih problema kao što su neplodnost, hirzutizam, akne ili pretilost.Liječnik vam može predložiti sljedeće:Redovite kontrolne pregled - Vrlo je važno trajno zbrinjavanje čimbenika rizika za kardiovaskularnu bolest kao što su pretilost, povišene razine kolesterola u krvi, dijabetes tipa 2 i povišeni krvni tlak. Kako bi vam lakše odredio svakodnevnu terapiju, liječnik će s vama dogovoriti redovite kontrolne preglede tijekom kojih će vas pregledati, izmjeriti krvni tlak, a laboratorijskim pretragama utvrditi razine glukoze i lipida u krvi.

Prilagodbu životnih navika - Kao prvi korak, liječnik će vam preporučiti zdravu prehranu i fizičku aktivnost, naročito ako imate prekomjernu težinu. Pretilost pogoršava neosjetljivost na inzulin. Gubitkom suvišnih kilograma snižavaju se razine inzulina i androgena, a može se vratiti i ovulacija. Zatražite liječnika da vam preporuči program za reguliranje težine te se redovito savjetujte s nutrcionistom.

Reguliranje menstrualnog ciklusa - Ukoliko ne pokušavate zatrudnjeti, liječnik vam može prepisati malu dozu kontracepcijskih tableta koje sadržavaju kombinaciju sintetičkog estrogena i progesterona. One snižavaju proizvodnju androgena i umanjuju učinke stalno prisutnog estrogena u tijelu. To umanjuje rizik od raka endometrija i ispravlja nenormalno krvarenje. Druga mogućnost je da svaki mjesec, 10 do 14 dana, uzimate progesteron. To će regulirati menstruaciju i pružiti zaštitu od raka endometrija, ali neće poboljšati razine androgena. Liječnik vam može prepisati metformin, oralni antidijabetik koji snižava razine inzulina. Ovaj lijek poboljšava ovulaciju i dovodi do redovitih menstrualnih ciklusa. Metformin također usporava napredovanje u šećernu bolest tipa 2, ako već imate predijabetes, te pomaže u gubitku težine uz odgovarajuću dijetu i fizičku aktivnost.

Smanjenje pojačane dlakavosti - Liječnik vam može predložiti kontracepcijske tablete kako bi se smanjila proizvodnja androgena ili drugi lijek koji se zove spironolakton koji blokira učinke androgena na kožu. Budući da spironolakton može izazvat oštećenje nerođenog djeteta, kod primjene tog lijeka neophodna je učinkovita zaštita od začeća. Primjena se također ne preporuča ako ste trudni ili planirate trudnoću. Eflornitin je još jedan mogući lijek; krema usporava rast dlaka na licu žena. Kozmetička rješenja za uklanjanje dlaka su brijanje, skidanje dlaka voskom i kreme za depilaciju. Rezultati traju nekoliko tjedana, a zatim postupak treba ponoviti. Liječnik vam može predložiti trajnije rješenje za uklanjanje dlaka pomoću električne struje (elektroliza) ili lasera. Tim postupcima se uništavaju folikuli dlaka i kontrolira neželjeni rast novih dlaka.

Lijekovi za poticanje ovulacije - Ako pokušavate zatrudnjeti, možda će vam trebati lijekovi za poticanje ovulacije. Klomifen citrat je oralni anti-estrogen koji se uzima u prvom dijelu menstrualnog ciklusa. Ako sam klomifen citrat nije učinkovit, liječnik može dodati metformin kako bi potaknuo ovulaciju. Ukoliko uz primjenu klomifen citrata i metformina ne zatrudnite, liječnik može predložiti primjenu gonadotropina.

Kiruški zahvat - Ako vam lijekovi ne pomažu da zatrudnite, kod nekih se žena sa sindromom policističnih jajnika može izvršiti laparoskopski zahvat. U tom postupku kirurg pravi mali rez na trbuhu i umeće cijev koja je opremljena sićušnom kamerom (laparoskop). Kamera omogućava kirurgu da detaljno vidi jajnike i susjedne organe. Kirurg zatim umeće kirurške instrumente kroz druge male otvore na trbuhu te pomoću električne struje ili lasera buši rupice u folikulima na površini jajnika. Cilj je da se potakne ovulacija snižavanjem razine androgena.