Čimbenici rizika za sindrom policističnih jajnika

Vaš normalni reproduktivni ciklus reguliraju promjenjive razine hormona koje proizvode žlijezda hipofiza u mozgu i vaši jajnici. Hipofiza proizvodi folikul-stimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) koji kontroliraju rast i oslobađanje jajnih stanica (ovulaciju) u jajnicima. Tijekom mjesečnog ciklusa do ovulacije dolazi otprilike dva tjedna prije menstruacije.Jajnici luče hormone estrogen i progesteron koji pripremaju sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice. Ako ne dođe do trudnoće, lučenje estrogena i progesterona opada, a sluznica maternice počinje se ljuštiti tijekom menstruacije. Kod sindroma policističnih jajnika hipofiza može lučiti visoke razine LH, a jajnici mogu proizvesti visoke razine androgena. To narušava normalni menstrualni ciklus i može dovesti do neplodnosti, pojačane dlakavosti i akni.Liječnici ne znaju uzrok sindroma policističnih jajnika, ali važnu ulogu mogli bi imati slijedeći čimbenici:Previsoka razina inzulina - Inzulin je hormon kojeg proizvodi gušterača, a omogućava stanicama da koriste šećer (glukozu), najvažniji izvor energije za vaše tijelo. Ako ste neosjetljivi na inzulin, oštećena vam je sposobnost učinkovitog korištenja inzulina pa vaša gušterača mora lučiti više inzulina kako bi stanice imale dovoljno glukoze. Smatra se da višak inzulina potiče jajnike da proizvode više androgena.

Upala niskog stupnja - Bijela krvna zrnca u tijelu proizvode tvari koje se bore protiv zaraze tijekom neke upale. U osoba koje su tome sklone, određena hrana može pokrenuti upalni proces. Kad se to dogodi, bijela krvna zrnca proizvode tvari koje mogu dovesti do neosjetljivosti na inzulin i nakupljanja kolesterola u krvnim žilama (ateroskleroza). Ateroskleroza uzrokuje kardiovaskularnu bolest. Istraživanja su pokazala da žene sa sindromom policističnih jajnika imaju upalu niskog stupnja.

Nasljednost - Ako vaša majka ili sestra imaju sindrom policističnih jajnika, veća je mogućnost da ga imate i vi. Istraživači također razmatraju mogućnost da su sa sindromom policističnih jajnika povezani mutirani geni.

Nenormalan razvoj fetusa - Nova istraživanja pokazuju da prevelika izloženost muškim hormonima (androgenima) tijekom razvoja fetusa može trajno spriječiti normalne gene da rade na predviđeni način - proces koji se zove ekspresija gena. To može pospješiti nakupljanje masnog tkiva u predjelu trbuha, tj. muški tip debljine, što povećava rizik od neosjetljivosti na inzulin i upale niskog stupnja. Istraživanja se nastavljaju kako bi se ustanovilo u kojoj mjeri ovi čimbenici utječu na pojavu sindroma policističnih jajnika.