Diplomatski zimski bazar bit će održan u subotu, 3. decembra u dvorani "Mirza Delibašić" u KSC "Skenderija" u periodu od 11.00 do 16.00 sati. Diplomatski bazar, najveći humanitarni događaj godine, organiziraju članovi diplomatske zajednice koji djeluju u Sarajevu, uz učešće lokalne poslovne zajednice, kako bi omogućili građanima BiH da na jednom mjestu probaju hranu iz cijelog svijeta i kupe neobične poklone i predmete.

To je prilika da se ljudi iz svih kultura udruže i zajedno pomognu djeci sa posebnim potrebama, kao i djeci u stanju socijalne potrebe. Sredstva sa ovogodišnjeg Bazara podržavaju četiri humanitarne organizacije fokusirane na djecu u stanju potrebe širom BiH.

"Zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo i najvećih korporativnih sponzora - EFT i Mineco, svaka marka koju posjetioci potroše na bazaru otići će humanitarnim organizacijama koje podržavaju djecu u BiH. Sve četiri organizacije su veoma bitne i prave veliku razliku u životima ove djece", izjavile su Caroline Ferguson, Mariette Kraak i Sandra Horowitz, supruge ambasadora u BiH i članice Organizacionog odbora bazara.

Ove godine sredstva prikupljena realizacijom Bazara otići će Centru za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama Christine Witcutt koji se nalazi u okviru škole "Vladimir Nazor" u Sarajevu, Udruženju "Down Sy i Mi" iz Banje Luke koje podržava djecu sa Downovim sindromom i njihove porodice, Franjevačkom međunarodnom studentskom centru BIH koji pruža stipendije i smještaj za studente iz cijele BiH, te Projektu učvršćivanja porodica, koji u saradnji sa internacionalnim SOS Dječijim selima, poboljšava uslove života rizičnih porodica u Srebrenici i okolnim ruralnim područjima.

Diplomatski bazar ove godine priprema brojne sadržaje za sve generacije. Tu su i instant tombola i aukcija, kao i brojni specijaliteti i suveniri iz cijelog svijeta, po simboličnim cijenama.

U organizaciji ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara učestvuje blizu 40 ambasada i međunarodnih organizacija, a posjetitelji će zasigurno moći naći štošta zanimljivog na štandovima 60-tak izlagača.

Ulaznice za bazar koštaju 5 KM i moći će se kupiti na dan održavanja Bazara, 3. decembra od 10 sati, na ulazu u dvoranu "Mirza Delibašić". Ulaz za djecu mlađu od 10 godina je slobodan, saopćili su organizatori.

NajDoktor.ba/Video:Fena