Dosadašnja uspješna saradnja Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla i farmaceutske kompanije Novartis potvrđena je i donacijom koju je ova farmaceutska kompanija predala Odjeljenju za hematologiju. Riječ je o UZ aparatu sa tri sonde, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Prema riječima prof. dr. Aide Arnautović Ćustović ova donacija je vrlo važna iz razloga što na Odjeljenju za hematologiju leže pacijenti koji nemaju prirodne odbrambene mehanizme, te u buduće neće morati napuštati odjeljenje zbog ultrazvučnih pretraga.

"Naši pacijenti su imunodeficijentni, jer tokom primanja terapije, koja je vrlo agresivna, ostaju bez svog prirodnog imuniteta i vrlo je važno da ne moraju ići sa odjeljenja zbog pretraga, što ćemo riješiti nabavkom ovog ultrazvučnog aparata i biti u mogućnosti raditi kardio i abdominalne ultrazvučne pretrage za naše pacijente, kao i plasiranje centralnog venskog katetera, koji se plasira radi primjene terapije i uzimanja matičnih ćelija za transplantaciju", istakla je u svom obraćanju prof. dr. Ćustović, šef Odjeljenja za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju.

Predstavnik kompanije Novartis, Vedran Crnogorac, je ovo prilikom izjavio da je donacija rezultat dugogodišnje saradnje i da je obezbjeđena sredstvima regionalne centrale Novartis, kao i da je riječ o trenutno najkvalitetnijem ultrazvučnom aparatu, koji posjeduje najbolju rezoluciju slike i dizajn.

NajDoktor.ba