Prema upozorenjima American Heart Association-a, promrzline i padovi na poledici nisu jedine opasnosti za zdravlje koje nam donosi zima. Pri hladnom vremenu trebalo bi zaštititi i srce, posebno ukoliko bolujete od hroničnih srčanih bolesti.

Srčane bolesti i gripa

Naučne studije su pokazale da je smrtnost od gripe češća među bolesnicima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti nego među onima koji boluju od drugih hroničnih bolesti.

Lijekovi protiv začepljenog nosa i visok krvni pritisak

Većina lijekova koji se mogu nabaviti bez recepta u apotekama, a služe za olakšanje simptoma gripa i prehlade, sastoje se od nekoliko različitih lijekova. Jedan od sastojaka često je i lijek pseudoefedrin ili fenilefrin. Osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska ne bi smjele uzimati lijekove koji sadrže te sastojke, jer oni povišuju krvni pritisak, a svakako bi se prije uzimanja trebali posavjetovati sa svojim ljekarom.

Čišćenje snijega

Prema naučnim istraživanjima, nagle srčane smrti se češće događaju zimi. Aktivnosti kao što su čišćenje snijega ispred kuće, posebno kod osoba koje se inače ne bave fizičkom aktivnošću mogu biti okidač spomenutih nesretnih događaja. Zato srčani bolesnici i oni koji imaju povišeni rizik od srčanih bolesti moraju biti na oprezu.