U 2017. godini jedan od prioriteta u radu Federalnog ministarstva zdravstva bit će donošenje zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

"Prednacrt zakona je upućen kantonima  na suglasnost. Već smo dobili pet, šest suglasnosti od određenih kantona, tako da se nadam da će u januaru biti u parlamentarnoj proceduri", izjavio je u intervjuu za Fenu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Kaže da prema važećoj legislativi sada postoji mogućnost da kantoni finansiraju dva postupka izvantjelasne oplodnje.

"U prednacrtu zakona predložili smo da se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti tri pokušaja intrauterine inseminacije, odnosno pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu", objašnjava Mandić.

Trenutno su u Federaciji BiH prema važećoj legislativi predviđena dva postupka na teret zdravstvenog osiguranja, ali se ova odluka različito primjenjuje, odnosno ne primjenjuje u praksi, a koji ima u RS-u i regionu.

Budući da prema statističkim podacima 17 posto brakova ima ovaj problem, zakon će, dodaje Mandić, parovima stvoriti preduvjete da osjete radost obitelji i doprinese natalitetu u BiH, koji je u značajnom opadanju.

Evropski parlament poziva evropske zemlje da osiguraju dostupnost dijagnostičkih i terapeutskh metoda za neplodne parove i da metode potpomognute oplodnje budu inkorporirane u populacijsku politiku svih zemalja.

NajDoktor.ba