Svakih dodatnih 150 kalorija dobijenih uslijed unosa šećera dnevno povećava šanse da se dobije dijabetes za 1,1 odsto.

Najnovija istraživanja govore da šećer čini mnoge čudne stvari našem organizmu.

1. Masnoće oblažu organe

Fruktoza, sastojak šećera tera jetru da efikasnije skladišti masti i to na čudnim mestima. Vremenom dolazi do stvaranja masnih naslaga oko jetre, što izaziva oboljenje jetre, koje je bilo rijetko prije osamdesetih godina prošlog vijeka.

2. Priprema nastanak dijabetesa

Svakih dodatnih 150 kalorija dobijenih uslijed unosa šećera dnevno povećava šanse da se dobije dijabetes za 1,1 odsto. 

3. Haos od holesterola

Kad se izuzmu osobe sa visokim holesterolom i/ili dijabetesom i gojazne osobe, kod osoba koje unose mnogo šećera bilježi se  najveći porast lošeg holesterola i opasnih triglicerida, i ujedno smanjenje nivoa dobrog holesterola (HDL). Prekomjerni šećer dovodi to toga da jetra proizvodi više lošeg holesterola dok u isto vrijeme sprječava organizam da ga izbaci. 

4. Loše utiče na srce

Srčanja oboljenja i dijabetes su usko povezani. Srčani i moždani udar su najveći uzročnici (65 odsto) smrti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

5. Krvni pritisak

Dolazi do prekomjernog lučenja insulina, koji loše utiče na sistem za cirkulaciju i na arterije. Hronični visoki nivo insulina izaziva brži rast mišićnih ćelija oko krvnih sudova, a to uzrokuje stvrdnjavanje zidova arterija, što je korak do visokog krvnog pritiska.

6. Izaziva dijabetes tipa 3

Neuropatolog sa Univerziteta Braun, Suzan de la Monte, smislila je termin „dijabetes tipa 3“ nakon što je njen tim saradnika prvi otkrio vezu između rezistentnosti na insulin, ishranu bogatu mastima i Alchajmerove bolesti. Po mišljenju ovih naučnika, Alchajmer je bolest metabolizma, u kojoj je oštećena sposobnost mozga da koristi glukozu i proizvede energiju.

7. Postajete proždrljivi

Redovno unošenje velikih količina šećera ometa slanje poruka mozgu da smo siti. Leptin, hormon koji šalje signale da smo siti, ne vrši svoju funkciju, dok fruktoza koju smo kroz šećer unijeli stalno izaziva glad.

8. Postajete zavisnik od šećera

Šećer izaziva lučenje hemikalija koje utiču na centar za zadovoljstvo u mozgu, to jest na lučenje opioida i dopamina. Kao i kod osoba koje uzimaju drogu, u ovom slučaju razvija se tolerancija na šećer, što znači da je potrebno sve više šećera da bi se postigao osjećaj zadovoljstva. Prilikom proučavanja uticaja šećera na pacovima primijećeno je da životinje počinju da cvokoću zubima, imaju tremor, drhtanje i postaju anksiozne kada im se oduzme šećer. 

9. Umor

Previše šećera u organizmu dovodi do stalnog osjećaja umora. Dolazi do stalnih promjena nivoa šećera u krvi, zbog čega organizam traži da jedete nešto slatko, i tako se vrtite u začaranom krugu.

10. Depresija

Postoji veza između depresije i uzimanja slatkiša. Osobe koje jedu puno slatkiša vremenom postaju sklonije depresiji

11. Stara lice

Šećer u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetni molekuli nazvani AGE, koji napadaju okolne proteine, uključuju i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine da koža izgleda čvrsta i elastična. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

12. Može da izazove demenciju

Šećer iz slatkiša i pića može da izazove glavobolju. Migrene nastaju uslijed velikih promjena, kao što su promjene u spavanju ili ishrani. Ako unosite mnogo šećera, tijelo će da reaguje naprasno i pokušaće da se izbori sa njim i brzo će nivo šećera sa vrha opasti na minimum, a to može da izazove migrene i glavobolje. Neka istraživanja sugerišu da konstantno visok nivo šećera u krvi može da ubrza starenje mozga koje se povezuje sa demencijom. Oni koji boluju od dijabetesa tipa 2 uglavnom obole i od demecije - najvjerovatnije zato što konstantno visok nivo šećera u krvi oštećuje krvne sudove, pa mozgu često manjka kiseonik i hranljive materije.

13.Šećer je za jetru štetan koliko i alkohol

Sve kalorije koje se ne sagore skladište se u jetri u vidu masti, što vremenom jetru može dovesti u stanje u koje je dovodi i alkohol. Tijelo vremenom postaje neosjetljivo na insulin, a on pomaže u skladištenju šećera u ćelije, pa pošto je manje aktivan, šećer ostaje u jetri u obliku masti. Jetra postaje masna i to je jedan od faktora rizika za oboljevanje od dijabetesa tipa 2.

Šta se desi kada “ostavite” šećer

1. Vaša tjelesna težina će se stabilizovati

Zavisnost od šećera je dosta prisutna. Ako se odlučite ipak da izbacite šećere iz organizma, vaše tijelo će vam biti zahvalno, i dugoročno ćete osjetiti pozitivne promjene. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkišima, ali kada se vaš organizam očisti od šećera prestaćete da osjećate glad i vaša težina će se stabilizovati.

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže dosta šećera. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na ovaj način izbjegavate velike oscilacije šećera u krvi, i smanjujete osjećaj umora koji se povećava zajedno sa povišenim šećerom u krvi.

3. Koža će vam biti zdravija i ljepša

Svima je dobro poznato da šećer pogoršava akne a često ih i uzrokuje. Ukoliko imate problem sa aknama, a savjeti kozmetičara ne pomažu, razmislite da izbacite šećer iz ishrane. Svi koji su poslušali savjet osjećali su se zdravije, a koža im je bila čistija i sjajnija.

4. Regulisaće rad crijeva

Naš probavni sistem  najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u funkcionisanju probave. Želudac i crijeva lakše će variti sve što pojedete i češće ćete imati stolicu. Problem sa zatvorom moćićete da zaboravite.

5. Prestaćete da osjećate potrebu za konzumiranjem šećera

Vjerovali ili ne izbacivanje šećera će vam pomoći da se riješite potrebe za slatkišima. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima.