Briga o zdravlju iznimno je važna za svaku trudnicu, a tegobe poput migrene nisu neuobičajena pojava upravo tokom trudnoće. Stručnjaci ističu da barem jedna od pet žena ima migrenske glavobolje u nekom razdoblju života, a oko 15 posto migrenu prvi put dobije u trudnoći.

U nastavku saznajte koji su potencijalni uzroci glavobolje u trudnoći, kada se najčešće javlja i kako olakšati bol. Stručno mišljenje i korisne savjete za NajDoktor.ba dao je prim. dr. Taib Delić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Poliklinike Sunce Agram u Sarajevu.

Pojava glavobolje česta je u trudnoći, pogotovo u prvom i trećem tromjesečju. Ukoliko je žena ranije imali glavobolje, trudnoća može pogoršati stanje i glavobolje su tada češće i jačeg intenziteta boli.

Uzrok glavobolja u trudnoći nije poznat, ali se kao i kod dosta drugih stanja uzrok traži u hormonskom statusu i povećanom volumenu krvi kod trudnice.

Ostali potencijalni uzroci glavobolje mogu biti umor, stres, dehidratacija, bolesti zuba ili sinusa, problemi sa dioptrijom, povišen krvni pritisak..

Savjetujem da se pokuša otkriti šta bi mogao biti "okidač" za glavobolju, da li je u pitanju stres, nesanica, hrana koja se konzumirala u protekla 24 sata, kofein, glad, jako svjetlo, buka itd.

Važno je izbjegavati pića sa vještačkim sladilima, kafu, čokoladu te hranu sa konzervansima, jer mogu biti uzrok glavobolje.

Potrebno je provjeriti dioptriju i mjeriti krvni pritisak. Također, preporučuje se vođenje evidencije kada se javi glavobolja (dnevnik glavobolje), koji nam može dati korisne informacije o mogućem uzroku.

Paracetamol se smatra sigurnim ako se uzima u umjerenim i propisanim dozama, ali prije korištenja medikamenata korisno je pokušati i sa tradicionalnim savjetima, koji mogu biti izuzetno djelotvorni. Odmor, opuštanje, pokušaj kontrole stresa i dovoljno zdravog sna, mogu pomoći u spriječavanja glavobolje.

Topli oblozi na lice i hladni na vrat, kao i hladan tuš i umirujuće kupke također mogu biti od pomoći tokom glavobolja u trudnoći.

Iznenadna glavobolja praćena zamagljenim vidom, bolom visoko u trbuhu, povraćanje ili oticanje lica, ruku i nogu mogli bi biti znak preeklampsije (ozbiljne bolesti trudnoće) i tada je neophodno da se trudnica odmah javi liječniku.

 

NajDoktor.ba