Ako okrećete pedale bicikla oko sat vremena, umjerenim tempom, potrošićete između 400 i 500 kalorija, ovo će vam svi reći kao jedan od glavnih razloga zašto treba da vozite bicikl. 

Pored toga, bićete napolju, udisaćete više kiseonika, imaćete vitkiju liniju i ojačaćete zglobove, ma biciklizam je idealan sport kojim se možete baviti a da ipak sjedite. Rijetko ćete pročitati da je vožnaj bicikla izuzetno važna i za psihičko zdravlje.

Naučnik John Ratey, profesor na Harvard-u, istraživo je kakav efekat ima vožnja bicikla na ljude koji imaju veliki problem sa stresom ili derpesijom. Utvrdio je da redovna vožnja bicikla utiče na simptome koji se vezuju za poremećaje raspoloženja i depresije, smanjuje stres i ima pozitivan efekat na cjelokupno psihičko zdravlje, zahvaljujući tome što se i prilikom vožnej bicikla podstiče lučenje endrofina, hormona koji utiče na dobro raspoloženje. 

Tokom vožnje bicikla, jačaju mišići kičme, jačaju noge, bolovi se smanjuju i poboljšava ventilacija pluća, vremenom, otpornos na zamor se povećava.Vožnja bicikla u trajanju od sat vremena, preporučuje se tri puta nedeljno ženama u menopauzi što će pomoći da održe liniju, ali i da se psihički bolje osećaju, bez nekih skupih tretmana, suplemenata i sedativa, a smanjiće i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kad sjednete na bicikl i krenete u vožnju, pokrenućete u sebi ono bezbrižno dijete koje čuči u svakom čovjeku, nemoguće je da se ne osećate dobro i tokom vožnje a i nakon nje.

 

Pored toga što ima mnogo pozitivnih efekata na psihičko i fizičko zdravlje, biciklizam poboljšava i koncentraciju.