Planiranje trudnoće, reproduktivno razdoblje žene i trudnoća posebno su izazovna razdoblja u životu buduće majke i ukoliko pokušavate začeti dijete ili razmišljate o tome, nije prerano već danas početi s pripremama za zdravu trudnoću, savjetuju medicinski stručnjaci.  

Na koji način bi trebala da se pripremi za trudnoću? Koje medicinske pretrage bi buduća majka trebala prethodno obaviti? Koji su potencijalni rizici za zdravo začeće? Na sva ova pitanja odgovor smo potražili u Poliklinici Sunce Agram u Sarajevu, gdje smo razgovarali sa prim. dr. Taibom Delićem, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Aktivne i pravovremene pripreme za zdravu trudnoću nose sa sobom mnoge prednosti, ističe na početku razgovora za Najdoktor.ba, dr. Delić, koji trenutno obnaša funkciju direktora Poliklinike Sunce Agram. Ističe da je zdrava majka pretpostavka zdravoj trudnoći, lakšem porodu te zdravoj bebi, a pripremama ona čini veliku uslugu svome tijelu i znatno povećava šanse za začeće.  

Savjetovanje buduće trudnice prvenstveno počinje njenim upoznavanjem sa važnim činjenicama o lošim navikama, stilovima života i načinima kako da ih se na vrijeme riješi.

Cigarete i alkohol

"Prvi i najčešći problem je konzumiranje cigareta. Brojne, prije svega naučno potvrđene činjenice, dovoljni su argumenti da buduća majka prestane pušiti. Tim činom zaštit će svoje dijete od kontinuiranog trovanja sa 3.000 različitih hemijskih spojeva. Posljedice pušenja za bebu su neminovne, a kreću se od blažih zdravstvenih problema do nažalost i tragičnih", ističe dr. Delić, koji savjetuje budućim majkama da krajnje ozbiljno shvate štetnost konzumiranja cigareta i alkohola, ukoliko žele dobro sebi i svojoj bebi.

No, što se tiče kafe i napitaka koji sadrže kofein utvrđeno je da umjerena konzumacija do 200 mg kofeina, što odgovara dozi od dvije šoljice kafe ili dvije do tri čaše bazalkoholnih napitaka, ne utiče na fetalni rast i nema štetnog uticaja na trudnoću.

"Drugi veliki problem za začeće te kasnije i u trudnoći predstavlja gojaznost. S tim u vezi preporučujem regulisanje tjelesne težine prije trudnoće i informisanje o zdravoj ishrani u trudnoći", kaže naš sugovornik.

"Uputno je savjetovati budućim majkama primjenu bitnih nutrijenata u tom važnom životnom razdoblju. Odabir pravih nutrijenata u odgovarajućim dozama pravi je ulog u budućnost", ističe dr. Delić.

Pritajene bolesti

U vrijeme planiranja trudnoće također se preporučuju odlazak na sistematski i ginekološki pregled te posjeta stomatologu.

"Redovni ginekološki pregled i PAPA test, laboratorijske pretrage, EKG, ultrazvuk abdomena, dojki i štitne žlijezde, internistički pregled često nam otkriju pritajene bolesti i stanja koja mogu predstavljati problem u trudnoći. Kod budućih majki koje imaju neku hroničnu bolest obavezno je javljanje ljekaru koji će prilagoditi terapiju trudnoći", naglašava ovaj stručnjak i dodaje da, po potrebi, buduća majka može uraditi i testitranja na hepatitis, kao i mikrobiološke briseve vagine i grlića materice.

"Nekoliko mjeseci prije budućim majkama također savjetujem da počnu uzimati folnu kiselinu (0,4 mg  dnevno) kao i da se informiraju o značaju i mjerama opreza kod uzimanja vitaminskih preparata i drugih takozvanih biljnih preparata. Sve eventualne nedoumice i dileme najbolje je da razjasne tokom razgovora sa svojim ginekologom", kaže dr. Delić.

Prekoncepijska zaštita

Prepoznavanje i liječenje postojećih zdravstvenih stanja, mjere su zdravstvene zaštite koje se nazivaju i 'prekoncepijska zaštita'. Liječnicima, kako kaže, služe da na vrijeme otkriju potencijalne prijetenje koje bi mogla ugroziti trudnicu i budući plod.

Jedno od takvih očekivanih stanja je i anemija, poremećaj smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca i niske razine hemoglobina koji su zaduženi da prenose kisik iz pluća do svih dijelova našeg tijela, a kod trudnica i do bebe.

Bez obzira na ishranu kod oko 20 posto trudnica razvije se anemija i tada se uz prenatalne vitamine ordiniraju i preparati, koji sadrže željezo.

"Posljedično, kod trudnica koje su anemične prije trudnoće veća je šansa oboljenja posteljice, prijevremenog poroda, manje porođajne težine djeteta te razvoja visokog krvnog pritiska kod te djece u budućnosti", kaže prim dr. Taib Delić i ujedno preporučuje budućim majkama posjetu ljekaru radi utvrđivanja tipa anemije i uzimanja adekvatne terapije.

(NajDoktor.ba)