Oprez kod izlaganja sunčevoj toploti naročito vrijedi za malu djecu, hronične bolesnike, trudnice, starije i nemoćne osobe, pretile osobe, osobe koje su pod utjecajem alkohola.
Ljeto je u punom u punom jeku te je većina ljudi svakodnevno izložena djelovanju sunčeve toplote. Obavljanje određenih djelatnosti prisiljava pojedine da borave na suncu više nego što bi u suštini smjeli. Održavanje temperature tijela neophodno je za optimalno funkcioniranje organizma.
 
Tijelo reguliše tjelesnu temperaturu putem pojačanog cirkulisanja krvi kroz kožu i znojenjem, a regulacijski centar "termostat" je smješten u mozgu. Usljed nedovoljne zaštite nerijetko dolazi do sunčanice, ali i toplotnog udara. U čemu se ova stanja razlikuju i kako ih prepoznati?

Sunčanica - kako nastaje i koji su simptomi

Kombinacijom pregrijavanja tijela i dužeg izlaganja suncu, a naročito potiljka, dolazi do sunčanice. Najčešći simptomi sunčanice su suha koža, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica.
 
 
Ukoliko se osoba ne skloni sa sunca, ubrzo će osjetiti zujanje u ušima, javit će se problemi s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost, širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls te plitko i ubrzano disanje.

Toplotni udar - kako nastaje i koji su simptomi

To je najopasnije stanje koje nastaje kao posljedica izlaganja veoma visokim temperaturama. Toplotni udar je zapravo posljedica potpunog sloma prirodnih mehanizama koji su zaduženi za regulaciju tjelesne temperature. Kao posljedica tog sloma, tijelo nije u stanju ohladiti se već dolazi do ekstremnog povećanja tjelesne temperature - od 42°C do 44°C. Toplotni udar je potencijalno smrtonosna pojava i zahtijeva hitnu ljekarsku intervenciju.
 

Simptomi koji ukazuju na toplotni udar su povišena tjelesna temperatura - iznad 40°C, crvena, topla i suha koža, nema znojenja, jaka glavobolja, mučnina i vrtoglavica, smetenost, ubrzan, nježan puls, ubrzano, plitko disanje, gubitak svijesti, smanjena količina urina uz tamniju boju.