U cilju širenja svjesnosti javnosti o toj opakoj bolesti, ali i iznalaženja rješenja problema nepostojanja modernih i učinkovitih terapija danas je zvanično predstavljeno Udruženje oboljelih od melanoma (UOM) FBiH, osnovano 16. februara ove godine. 

 

Predstavljanjem Udruženje oboljelih od melanoma (UOM) FBiH, ujedno je započela i kampanja podizanja svjesnosti o melanomu „Svi smo krivi“

„Smrtnost oboljelih od metastaznog melanoma u FBiH je još uvijek 3,5 puta veći nego u razvijenim zemljama svijeta. Dok je prosjek preživljavanja od 36 mjeseci u svijetu porasla na 45 posto, kod nas je još uvijek 0 posto“, naglasila je doc. dr. Maja Banjin, klinički onkolog i inicijator osnivanja Udruženja oboljelih od melanoma. Naglasila je da i jedini lijek koji je dostupan pacijentima oboljelim od melanoma u FBiH, datira još iz 1975. godine.

Dr. Banjin je moderirala i okruglim stolom upriličenim nakon predstavljanja UOM-a, a koji je okupio medicinske stručnjake iz oblasti onkologije i dermatologije, oboljele od melanoma, predstavnike Ministarstva zdravlja FBiH, Parlamenta FBiH, Fonda solidarnosti FBiH, farmaceutskih kompanija, medija.

Konstruktivna rasprava rezultirala je zaključcima da se odgovornim institucijama FBiH što prije dostavi zahtjev za hitno dodavanje najmanje tri lijeka za terapiju melanoma na listu Federalnog fonda, te da se više pažnje općenito posveti oboljelima od karcinoma, budući da moderne, takozvane imuno-terapije, učinkovito djeluju i na druga maligna oboljenja, a ne samo melanom.

Tokom kampanje „Svi smo krivi“ UOM će se fokusirati na podizanje svjesnosti javnosti o melanomu, posebno na mjere prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

mojDoktor.ba