Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH okupit će, od 9. do 11. septembra u Tuzli, stručnjake iz oba bh. entiteta i inozemstva na godišnjem sastanku da bi razmijenili iskustva i stekli nova znanja. 

Subspecijalista gastroenterolog UKC Tuzla prof. dr. Nermin Salkić najavio je da će na tom skupu sudjelovati gosti i predavači iz Srbije i Hrvatske, a već u prvoj sesiji bit će prezentiran jedan od novih tretmana za liječenje hroničnog hepatitisa C.

"U posljednje dvije godine imamo na raspolaganju lijek protiv hepatitisa C, koji omogućava da za 12 nedjelja izliječimo pacijenta. To je ogroman napredak u medicini jer je hepatitis C jedan od uzroka ciroze i karcinoma jetre", kazao je Salkić za Fenu.

Naglašava da se radi o skupoj terapiji, a zahvaljujući donaciji koju su dobili prošle godine izliječeno je 15 pacijenata u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

"Svi ti pacijenti su izliječeni. Među njima je i jedan pacijent koji je zbog posljedica nastalih uslijed hroničnog hepatitisa C, u Tuzli dobio novu jetru", naglasio je.

Kaže da će uskoro u oba bh. entiteta biti dostupan tretman pacijenata tim lijekom, putem Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda RS-a, a za 50 do 60 pacijenata bit će besplatan.

"To bi trebalo da počne u septembru jer smo čekali da bude završena tenderska procedura. Proizvođač jednog od tretmana cijene je prilagodio za naše tržište", naglasio je.

Profesor dr. Salkić kaže da je BiH u oblasti gastroenterohepatologije mnogo bolja nego u drugim oblastima medicine, prate se svjetski trendovi i pokušava održavati korak sa svijetom.

Statistika pokazuje da godišnje u svijetu od hepatitisa C oboli oko četiri miliona ljudi.

NajDoktor.ba/Agencije