Prvi put u BiH, od 3. do 9. oktobra, obilježava se Međunarodna sedmica podizanja svijesti o disleksiji i 6. oktobar, Međunarodni dan disleksije s ciljem razvijanja svijesti šire zajednice o problemima sa kojima se suočavaju disleksične osobe. 

Disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja. Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između razine inteligencije i njene prisutnosti. Procjenjuje se da svako 10. dijete u svijetu pati od disleksije.

Akciju obilježavanja pokrenulo je Udruženje za podršku osobama sa disleksijom "Vjetar", formirano početkom ove godine, uz podršku Ministarstva za obrazovanje Kantona Sarajevo.

Prva od nekoliko aktivnosti planiranih ove sedmice jeste današnje otvaranje izložbe diktata školske djece, koje je Udruženje, uz pomoć roditelja i prijatelja, prikupilo iz svih dijelova BiH.

"Otvaranje izložbe je večeras, u 18 sati, i bit će postavljena do petka u kafe dijelu knjižare Buybook. Cilj je da ukaže na činjenicu da disleksija postoji i u našem društvu",  pojašnjava Danilo Jovanović, iz Udruženja Vjetar.

Sutra će u Gimnaziji Obala, od 10 do 13 sati biti održano predavanje "Disleksija - kako prepoznati i pružiti podršku". Stručnom kadru, nastavnom osoblju osnovnih škola Sarajevo, predavanje će održati prof. Dr. Mirela Duranović, doktor društvenih nauka iz područja logopedije sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U okviru sedmice podizanja svijesti biti će producirana i specijalna TV emisija pod naslovom "Disleksija nije bolest, nego različitost", a u četvrtak, s početkom u 12 sati, u Buybooku će se održati i press konferencija povodom Međunarodnog dana disleksije.

Na njoj će, o prisutnosti disleksije u BiH i o načinu kako obrazovni i zdravstveni sistem tretira disleksične osobe govoriti: Danilo Jovanović iz Udruženja Vjetar, stručnjakinja iz oblasti disleksije, defektolog Edinalda Jakupović, Lejla Kovačević, majka dječaka koji ima disleksiju, kao i djeca koja su slikanjem za plakate volonterski pomogla projekat.

Partneri projekta obilježavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti o disleksiji i Međunarodnog dana disleksije su: Ministarstvo obrazovanja KS, agencija McCann Sarajevo, Kriterion, GreenPrint i Buybook.

NajDoktor.ba/Foto:disleksija.ba