Osobe koje su krhkije konstitucije, sklonije su obolijevanju od bronhitisa. Mnoge prehlade su ustvari blaži oblik bronhitisa. 
Hladni dani koji su pred nama i nagle promjene vremenskih prilika koje se u posljednje vrijeme sve češće javljaju, najteže doživljavaju srčani i plućni bolesnici. Bronhitis se obično javlja u jesen zbog hladnog i vlažnog zraka, naročito magle.

To je bolest gornjeg dijela dišnog sistema kod kojeg se upali sluznica gornjih plućnih, bronhijalnih putova. Obično dišni putevi proizvode oko 30 grama sekreta dnevno. Sekret se ne skuplja, jer ga tijelo neprekidno čisti trepetljikama koje se nalaze na površini sluznice dišnog sistema i čovjek ga iskašlje ili proguta. Kada sluznica unutar velikih dišnih putova postane otečena i crvena tada dolazi do poremećaja funkcije trepetljika.

Tokom bronhitisa (kada su bronhi upaljeni) mogu se stvoriti velike količine sluzi koja ide prema gore kada kašljete, zato je kašalj u početku suh, a kasnije dolazi do iskašljavanja guste sluzi.  Kašalj je jedini mehanizam izbacivanja bronhijalnog sekreta. On štiti pluća od nakupljanja sekreta, začepljenja sitnih dišnih puteva i naseljavanja bakterija u nakupljenom sekretu.
 
 
Bronhitis je obično praćen osjećajem nedostatka zraka, gušenjem ili škripanjem pluća, što se nekad može čuti prilikom udaha, a još više prilikom izdaha.  Kao i većina drugih bolesti, bronhitis postoji u dva oblika, akutnom i hroničnom.

Akutni bronhitis praćen je jakim, suhim kašljem, blago povišenom temperaturom, pečenjem i stezanjem u grudima koje je praćeno bolovima ispod grudne kosti prilikom dubokog udisaja i gustim sekretom koji se javlja nakon dva do tri dana. Uobičajeno je da akutni bronhitis prolazi tokom nekoliko dana sam od sebe, uz potpuni oporavak i bez dugotrajnih posljedica, iako kašalj može biti prisutan još tri ili više sedmica.  Od ove bolesti najčešće oboljevaju djeca i odrasli oslabljenog imuniteta. Također je veća vjerojatnoća da ćete oboljeti od akutnog bronhitisa, ali i od bilo koje druge plućne bolesti, ako ste pušač ili ako živite s nekim ko puši.

Hronični bronhitis obično nastaje iz akutnog, ako se ovaj češće ponavlja, zbog dugotrajnih fizikalnih i hemijskih podražaja, slabosti srca, zastoja u optoku krvi i plućima, kao zaostatak hripavca, kod hroničnog alkoholizma, pretjeranog pušenja. Hronični bronhitis može trajati godinama, a često uz periode poboljšanja i pogoršanja, doživotno.