Bol u oku očituje se na različite načine: kao nelagoda, žuljanje, bockanje, peckanje, osjećaj da imate strano tijelo (kao da imate pijesak u očima ili da su vam upaljene trepavice). Može biti oštra, tupa, probadajuća, ustrajna. Može nastati u oku, iza ili se samo javljati pri njegovim pokretima.

Piše doc. dr. med. Sanja Sefić-Kasumović, oftalmolog

Ono što je važno znati jeste da svaka očna bol zahtijeva hitni odlazak oftalmologu.

Ako se radi o stranom tijelu, nakon ukapavanja lokalnog anestetika, predmet treba odmah izvaditi. Pacijentu se ukapaju antibiotske kapi i namaže mast, a oko zatvori do trenutka dok ranica, nakon vađenja stranog tijela, ne zaraste.

Najčešće su to špene ili metalni predmeti, koji se prilikom varenja zabiju u rožnicu. Strano tijelo ne bi trebalo dugo ostaviti u oku jer se može razviti infekcija i gnojni čep koji će zakomplicirati samo vađenje, ali i zarastanje rožnice.

Ako se strano tijelo na vrijeme izvadi, oko će zarasti bez ožiljka. Ako se inficira, stvara se upalni keratitis koji može razviti čir ili ulkus, a onda je liječenje, uz visoke doze antibiotika, dugo. Oko zarasta ožiljkom. Oftalmolozi iz oka vade i ljuspice od "grebalice", dijelove biljaka, odjeće, dlake, komadiće ili cijele mušice, trepavice.

Česte su povrede rožnice noktom ili rubom lista papira, olovkom ili četkicom maskare. Radi se o mehaničkim povredama epitela rožnice, koji ogoli stromu, a koja je puna nervnih bolnih završetaka.

Jednostrana bol može biti vezana i za upalu konjunktive koja je praćena crvenilom i nelagodom. Oko svrbi, boli, žari, iritira i izaziva pretjeranu osjetljivost na svjetlo. Upala se prenosi s oka na oko, na okolinu kašljanjem i kihanjem. Jednostrano se obično javlja upala izazvana virusom, a liječi se simtpomatski.

Obostrane upale, praćene bolom i nelagodom, česte su u obliku epidemije kod djece u vrtićima i školama. Važno je istaknuti da su mjere opreza, u sprečavanju širenja zaraze, preporučljive.

Često pranje ruku, izbjegavanje dijeljenja stvari s drugim osobama, kao što su ručnici i maramice, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, netrljanje očiju kako bi se zaustavilo i spriječilo širenje virusa, korištenje sapuna iz toaleta te upotreba antiseptičnih otopina za ruke, dobre su mjere zaštite od zaraze.

Virus herpesa

Jaka bol javlja se i kod infekcije rožnice virusom herpesa. Posljedica su sekundarne infekcije virusom, koji se u djetinjstvu, tokom upale grla i disajnih puteva "uselio" u organizam.

Često prva, primarna infekcija ostaje neprepoznata i ne izaziva simptome bilo koje bolesti. Dešava se u ranom djetinjstvu. Virus se naseli u čvorište (ganglion) trigeminalnog nerva i miruje do pada imuniteta, izuzetnog stresa ili iscrpljenosti organizma nakon neke druge infekcije, upale ili operacije.

Za pokretanje upale rožnice potreban je okidač koji remeti ravnotežu između domaćina i virusa. Pretjerano sunčanje, vježbanje u teretani, jako znojenje ili banalna fizička ili psihička napetost svakodnevnog života, uzrokuju manifestnu upalu na rožnici koja izuzetno boli.Osobe kod kojih se javljaju promjene na usnama, u vidu herpesa, na nosu ili koži, moraju brzo reagirati kod pojave jake boli u oku koje ne crveni i nije otečeno.

Oftalmolog pregledom na biomikroskopu na rožnici vidi manifestaciju virusa u obliku grančice, grana koja obično "probehara" u eroziju i defekt centralno ili periferno.U početku su promjene plitke, a nakon korištenja antivirustatika, defekt prolazi bez ožiljka. Ako se upala ponavlja, ostavlja duboke ožiljke, koji su neizbrisiv trag nakon prohujale infekcije.Ožiljak na rožnici rezultira mutninom koja, ako je centralna, oštećuje centralnu vidnu oštrinu.

Doživotna bolest

Virusni herpetični keratitis uporna je i doživotna infektivna bolest oka i rožnice. Zbog toga se svi simptomi moraju na vrijeme uočiti te blagovremeno početi s liječenjem. Ova vrsta upale ne prelazi s oka na oko. Javlja se uvijek na istoj strani i to onoj na kojoj je trigeminalni ganglij zaražen.

Jačmenac ili chalazion je bakterijska upala žlijezda uz trepavice oba kapka. Ako se adekvatno ne izliječi antibiotikom, prelazi u hroničnu formu koju nazivamo chalazion. Tada se liječi hirurškim putem. Simptomi su jaka bol u nateklom, crvenom kapku koji grebe po oku tako da treptaj boli. Oči suze, a jačmenac raste nekoliko dana u "bombicu" veličine zrna kafe do graha na čijoj površini prosijava gnojni sadržaj. Tvorba obično sama pukne.

Sindrom suhog oka

Ne smijemo zaboraviti ni sindrom suhog oka. Jedan od znakova je stalna bol i iritacija koja se samo pogoršava. Pacijenti navode nelagodu, osjećaj stranog tijela te svrab u oba oka. U uznapredovaloj fazi bol je konstantna, a prati je i osjetljivost na svjetlo. Razlog je u smanjenoj proizvodnji suza čiji kvalitet nije odgovarajući potrebama. Obično u menopauzi, kod autoimunih bolesti, reume, hormonalnih poremećaja i dugotrajnog korištenja lijekova, smanjuje se mukozna i lipidna komponenta suza. Stanje je trajno i progresivno tako da su iritacija i bol sve jači.

Liječenje se provodi nadomjesnom terapijom - suzama u kojima je zastupljena mukozna i lipidna komponenta, ili gelom.

Česta upala kod varilaca

Fotokeratitis ili ultravioletni keratitis je bolna upala prednjeg dijela oka, uzrokovana varenjem i izlaganjem ultravioletnom zračenju bez zaštitne opreme, maske i naočala. Česta je kod varilaca i onih osoba koje bez naočala borave na snijegu i suncu.

Radi se o opekotini rožnice i konjunktive oba oka. Oko boli i suzi, osobe često navode osjećaj kao da imaju pijesak u očima, a kapci su otečeni. U takvim situacijama mirovanje i hladne obloge, uz blage antibiotske kapi, najbolje pomažu. Vrijeme je lijek, zato što oštećena rožnica vrlo brzo zarasta.

Od narodnih lijekova pomažu sirovi krompir ili bjelanca, koje možete stavljati na zatvorene kapke, hladna obloga i boravak u tamnoj prostoriji.