Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kaže da ako je nepušaču potrebna jedna naranča kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri.

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovno posežemo za narančama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam u borbi protiv sezonskih prehlada. No u prirodi ima sličnih namirnica koje su bolji izvor ovog važnog vitamina.

1. Crvena i žuta paprika

Trebate li 'fiks' vitamina C posegnite za paprikama! Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od naranče.

2. Brokula

Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se čak oko 90 miligrama vitamina C.

3. Kivi

Zeleno 'dlakavo' voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

Plodovi prirode ne moraju biti kiseli da bi krili vitamin C. U trgovinama trenutno ima mnogo povrća i voća s ovim važnim vitaminom.


4. Guava

Nevjerovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.

5. Kelj

Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana. Želite li ga probati u +zabavnijoj' varijanti možete isprobati ukusan i hrskav čips od kelja.

6. Cvjetača

Ne zaboravite na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.

7. Papaja

U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambenih vlakana, vitamina A i folata.