U Republici Srpskoj još nema oralne polio vakcine protiv dječje paralize, koja se daje u kombinaciji sa trovalentnom vakcinom, potvrđeno nam je u petak u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Vakcine protiv dječje paralize nema od juna ove godine, a očekuje se da će na raspolaganju domovima zdravlja, odnosno vakcinalnim centrima u RS biti u oktobru.

"Molimo roditelje za razumijevanje i strpljenje. Ovaj period odlaganja vakcinacije neće uticati na zdravstveno stanje i razvoj djece, posebno bojazan ne postoji od toga jer u RS nema izvora zaraze", napomenuli su u resornoj ustanovi.

Dječja paraliza je virusna bolest koja uzrokuje teško oboljenje - paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus takođe može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućavaju disanje, a ulazi u organizam kroz usta, dok se vakcinacijom sprečava  nastanak bolesti.

Komplikovana tenderska procedura, kako napominju u Institutu, uzrok je nedostatka vakcine, za koju, ne postoji zamjena.

"Na prvi raspisani tender nijedan distributer se nije javio. Mi nismo očekivali da će tako biti, ali smo uvjereni da će se situacija veoma brzo riješiti i da ćemo od oktobra raspolagati potrebnim dozama", navode u IZJZ RS.

 

(Izvor:nezavisne.com)