Mnogi mladi muškarci širom svijeta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vježbanjem.

Vježbanje je jedna od aktivnosti koja nas opušta, čini sretnijim i generalno pospješuje naše zdravlje. No, zdrave navike ne treba pretvoriti u opsesiju.

Naime, zavisnost od vježbanja postaje sve češća pojava, čemu svjedoče zabrinjavajući podaci najnovijih naučnih studija. Stručnjaci tvrde da je sve više onih koji ne vježbaju zato što to stvarno žele nego zato što ih na to tjera opsjednutost vježbanjem koja je naročito prisutna kod osoba kojima je osnovni razlog vježbanja mršavljenje ili oblikovanje tijela.

Prvi put u istoriji, rezultati istraživanja su pokazali da stopa muškaraca opsjednutih  fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica ljepšeg pola.

Iscrpljivanje prekomjernim vježbanjem, pročišćivanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulsivno prejedanje samo su neki od načina na koje se većina muške populacije u svijetu suočava sa pritiskom da budu fizički privlačni.

Ekstremno nabijanje mišićne mase kod muškaraca je u današnje vrijeme suprotno anoreksiji koja je sve češće zastupljena kod žena.

"Mladi muškarci nisu u stanju objektivno procijeniti veličinu svojih mišića. Nikada nisu zadovoljni, smatrajući da mišići treba da budu još veći. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima", navodi profesor Univerziteta u Queenslandu, Skot Grifits.

U Australiji je do sada registrovano više do 300.000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnje studije su pokazale da polovina od njih je u nekom slučaju pokušala da izvrši samoubistvo.

"Želja za savršeno izvajanim tijelom kod nekih muškaraca može biti okidač za brojne poremećaje u ishrani, sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećajnu percepciju mišićne mase", objašnjava direktorica fondacije "Butterfly" "Butterfly" Christine Morgan, koja je posebno posvećena u borbi protiv poremećaja u ishrani.

Previše vježbanja smanjuje efikasnost našeg imunog sistema i čini nas ranjivijima. Neki od simptoma prekomjernog vježbanja su:

– neprekidna izmorenost
– loša forma uprkos stalnim treninzima
– promjene raspoloženja
– česte povrede
– depresija
– smanjena otpornost na bolesti
– stalna bol u mišićima