Dugogodišnji fitnes trener i profesor sporta iz sarajevskog kluba BTC Džemal Gekić, kreator uspješnog projekta "Izazov 10.000 kg" u kojem je cijela BiH za dva mjeseca smršavila 11.173 kg, napisao je "Vodič za efikasno i trajno mršavljenje", knjigu namijenjenu svima koji žele na zdrav način da smršaju.

Gekić je odlučio svim čitateljima portala NajDoktor.ba pokloniti primjerak svoje knjige.

U "Vodiču za efikasno i trajno mršavljenje" može se naći mnoštvo korisnih informacija o ishrani, zdravlju, mršavljenu i treninzima za koje mnogi nisu znali.

U knjizi je objasnio koji su najbolji faktori za mršavljenje, koji je najefikasniji trening za sagorijevanje masti, kako jesti omiljenu "nezdravu" hranu i mršati, koju hranu nikada ne kombinirati. Među korisnim savjetima naveo je i koliko su bitni dodaci ishrani, kako se riješiti naslaga na stomaku, te praktične primjere treninga i jelovnika.  

Prvi Centar za tjelesnu transformaciju u BiH

Pored toga što je prošle godine u Sarajevu otvorio prvi Centar za tjelesnu transformaciju u BiH, osmišljen da polaznicima, uz različite treninge, omogući savjetovanje o režimu ishrane, analize, te intenzivno praćenje rezultata, Gekić je 1. februara 2016. donio BiH prvu međunarodnu licencu za obuku fitnes trenera, odnosno dobio je oficijelnu potvrdu da je obuka koju radi internacionalno priznata. Riječ je o akreditaciji koja BiH stavlja na svjetsku mapu u oblasti obuke fitnes trenera i to po najvišim svjetskim standardima.

Džemal Gekić donio je BiH prvu međunarodnu licencu za obuku fitnes trenera

Evropska asocijacija za zdravlje i fitness (EHFA) ili Europe Active je nakon višemjesečnog procesa usklađivanja dokumentacije i internacionalnih standarda odobrila Gekiću i njegovom klubu BTC akreditaciju i uvrstila ga u direktorij svoje organizacije.

"Stvarno mi je drago što ovo nije samo za mene profesionalni uspjeh, već je uspjeh cijele države. Prije ovoga, BiH nije postojala na svjetskoj mapi vezano za fitnes edukaciju. Ovo je prvi korak da krenemo s fitnes trenerima, a vidjet ćemo dalje da napravimo da to bude još opširnije, da saradnja na tom evropskom i svjetskom nivou bude sve veća", kazao je.

Korisni savjeti

Iskusni trener savjetuje da je za promjenu životnog stila neophodno shvatiti da je fizička aktivnost ljudska skodnevna potreba, da treba biti strukturirana, jer će kao takva doprinijeti boljem zdravstvenom, fizičkom i psihološkom stanju svake osobe.

PREUZMITE KLIKOM OVDJE "Vodič za efikasno i trajno mršavljenje"

(NajDoktor.ba)