Za dobro stanje organizma ne bi trebalo da pijemo čajeve samo kada smo bolesni već bi ritual ispijanja omiljenog čaja trebali da uvedemo u svoj svakodnevni život.

Čajevi su niskokalorični biljni napici koji donose dobrobit organizmu. Pomažu da se neka oboljenja ili stanje spriječe, a neki su priznati u medicini kao ljekovita sredstva koja dovode do izlječenja ili olakšanja tegoba.

Bijeli čaj ubrzava metabolizam

Bijeli čaj bogat je moćnim antioksidansima, polifenolima koji pospješuju čišćenje jetre od toksina. On ubrzava rad metabolizma i pospješuje mršavljenje. Takođe, sadrži antioksidans ECGC koji sprječava stvaranje novih masnih ćelija

Zeleni čaj štiti od demencije

Zeleni čaj slično kao bijeli ubrzava topljenje masti, ubrzava metabolizam i pospješuje rad jetre. On reguliše nivo šećera u krvi čime podstiče osjećaj sitosti, a snižava i holesterol. Osim toga njegove aktivne supstance polifenoli održavaju zdravlje moždanih ćelija. Preporučuje se  svaki dan jer je dobra prevencija od demencije i Alzheimerove bolesti. 

Crni čaj čuva zdravlje pluća

Osim što se smatra borcem protiv lošeg zadaha, crni čaj čuva zdravlje pluća. Upravo se zbog toga posebno preporučuje pušačima. Takođe pomaže u regulaciji šećera u krvi čime smanjuje rizika od nakupljanja sala, piše WebMD. 

Čaj od mente ublažava nadutost

Slično kao čaj od koprive i breze, metvica djeluje kao diuretik i koristi se kao pomoć kod zatvora. Čaj od mente povećava mobilnost probavnog trakta i olakšava varenje hrane, a ublažava i grčeve te nadutost. 

Čaj od hibiskusa snižava krvni pritisak

Ovaj je čaj borac protiv visokog pritiska. Studije su potvrdile ako redovno pijemo dvije do tri šoljice čaja na dan snižava pritisak i da je djelotvoran koliko i neki lijekovi. Osim toga, čaj od hibiskusa štiti tijelo od slobodnih radikala, hroničnih oboljenja, dijabetesa i srčanih problema.

Čaj od đumbira protiv glavobolje i mučnine

Osim što ublažava upalne procese u tijelu, čaj od đumbira reguliše apetit i smanjuje nadutost. Stoga se preporučuje kod mučnina i menstrualnih bolova. Odličan je izbor kod glavobolja. 

Čaj od žare/koprive protiv alergija

Ovaj čaj pomaže u čišćenju krvi od toksina i pospješuje rad jetre. Koristi se u liječenju kožnih bolesti, ali i u ublažavanju  proljetnih alergija. On djeluje poput antihistamina i ublažava simptome  kao što su kašalj, sekret iz nosa i svrab očiju.