Ovaj dermatitis najizraženiji je na gležnjevima. Koža pocrveni, ljušti se, a u hroničnom stanju postaje tamno-smeđa usljed nakupljene krvi.

Zastojni dermatitis je upala kože potkoljenica. Uzrokuje ga nakupljanje krvi u nogama usljed loše cirkulacije. Javlja se često zajedno s proširenim venama. 

Simptomi i znakovi

Simptomi su svrab, ljuskanje, hiperpigmentacija i ponekad ulceracija. U početku dolazi do hiperpigmentacije i crveno-smeđeg obojenja zbog ekstravazacije eritrocita. Kasnije se razvijaju ekcematozne promjene u vidu crvenila, ljuskanja, vlaženja i stvaranja krasta što se sve može zakomplikovati bakterijskom superinfekcijom ili kontaktnim dermatitisom usljed mnogih lokalno često primijenjenih lijekova.

Kada se i hronična venska insuficijencija i zastojni dermatitis ne liječe na odgovarajući način, ovaj dermatitis može napredovati do jasne ulceracije kože, vezivnog zadebljanja ili lipodermatoskleroze (bolne induracije koja nastaje zbog panikulitisa, koji ako je snažan, izaziva deformaciju noge u obliku obrnute boce od Coca-Cole s povećanjem lista i suženjem skočnog zgloba).

Liječenje

Liječenje je usmjereno na hroničnu vensku insuficijenciju koju treba liječiti na odgovarajući način - podizanjem noge i nošenjem kompresijskih čarapa. Kod akutnog zastojnog dermatitisa treba prvo stalno, a potom povremeno stavljati obloge s vodom iz slavine. Kod vlažećih promjena najbolji je hidrokoloidni oblog. Kod manje akutnog dermatitisa, potrebno je tri puta dnevno nanositi kortikosteroidnu kremu ili mast ili mješavinu kortikosteroida i paste cinkova oksida.

Uzroka je zaista mnogo pa je teško prepisati idealnu terapiju. Ako imate zastojni dermatitis možda ćete morati isprobati i nekoliko terapija dok ne pronađete odgovarajuću.

Ne treba primjenjivati složene ili višestruke lijekove za lokalnu primjenu ili lijekove koji se kupuju bez recepta. Koža je uz zastojni dermatitis ranjivija na neposredne nadražaje i na potencijalno senzibilizirajuće tvari koje se nanose lokalno npr. antibiotike, anestetike...