Printer 3D otvorio je nove vidike ljekarskoj profesiji, a koliko je upotreba novih tehnologija uznapredovala u medicini govori podatak da bi zahvaljujući 3D printeru uskoro mogla biti razvijena nova metoda u liječenju neplodnosti. 

U studiji koju su objavili naučnici Univerziteta Northwestern se navodi da je ova tehnologija testirana na ženkama miševa, a naučnici su uvjereni da bi u budućnosti mogla pomoći ženama koje imaju rak jajnika, ali i onima koje su prerano ušle u menopauzu.

Naučnici su predstavili svoje rezultate testiranja prošle sedmice na godišnjem skupu Društva endokrinologa u Bostonu.

"Jedna od najvećih briga za pacijente s dijagnozom raka jeste kako liječenje može utjecati na njihovu plodnost i hormonalno zdravlje", izjavila je dr. Monica M. Laronda, glavna autorica studije.

Miševi kojima su usađeni 3D "printani" jajnici donijeli su na svijet zdrave bebe i imali su normalni hormonalni ciklus, tako da su mogli i brinuti o njima i dojiti ih.

Ukoliko se pokaže uspješnom primjena 3D printera i kod ljudi, naučnici su uvjereni da će ona produžiti i ženski reproduktivni životni vijek.

Napravljeni jajnik umetne se umjesto oštećenog, a pravi se od želatina koji je siguran i nije štetan. Kada ga "isprintaju" u njega stave ćelije koje proizvode estrogen i jajne stanice iz ljudskih ćelija.

Materijali koji su korišteni u eksperimentu već se primjenjuju i kod ljudi.

Inače, više od 1,5 miliona žena u SAD-u pati od neplodnosti. Uzroci su brojni, ali otprilike četvrtina svih slučajeva posljedica je nepravilne ili abnormalne funkcije jajnika.

U svakom slučaju, in vitro oplodnja (IVF) – decenijama stara metoda - mogla bi u 21. stoljeću biti upotpunjena novom metodom u liječenju neplodnosti kod žena.

(NajDoktor.ba)