Prisutne su svuda oko nas, a brojna istraživanja potvrdila su da boje imaju veliki utjecaj u našem životu naročito u segmentu raspoloženja i općenito naših emocija. Od davnina su drevne kulture poput egipatske praktikovale takozvanu kromoterapiju, odnosno koristile boje u svrhu liječenja, što se i danas zadržalo u holističkim ili alternativnim tretmanima. 

Nekada, bez i jedne riječi, uz samo jednu boju, možete opisati neki događaj, emociju ili raspoloženje. Također, nerijetko je boja  prvo što primjećujemo kada se susrećemo s nečim novim, što u nama može pobuditi različita raspoloženja od opuštajećeg i umirujućeg,  do osjećaja nove i pozitivne energije.

Boje su moćan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, a uprkos tome, ponekad i nismo svjesni njihove moći. Ugodne su oku, biramo ih ovisno o sklonostima, služeći se njima ponajviše u estetske svrhe. Dizajneri interijera najbolje shvataju učinak boje ili njenih nijansi koje podsvjesno mogu probuditi različite ljudske emocije.  

Naravno na njih također možemo gledati kao na efikasan i lako dostupan alat za podizanje nivoa kvalitete života.

Djelovanje boja

Zelena boja kao boja prirode, mira i unutrašnje ravnoteže, djelotvorna je kod stresnih situacija, naročito onih koje se odnose na emocionalne probleme, poput ranjenog srca. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Poznata je kao najugodnija boja ljudskom oku, a također sugeriše stabilnost i izdržljivost, ukazuje na rast i nadu. Nalazi se u sredini svjetlosnog spektra i popularna je u bolnicama jer stvara okruženje za odgoj i zdravlje, zbog njene snažne veze s prirodom. 

Crvena boja je boja povezana sa energijom, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strasti, željom i ljubavi. Crvena je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni pritisak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti i upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svjetla na semaforu i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. Ova boja se također može pronaći na mnogim nacionalnim zastavama. Koristi se kao boja koja stimulira ljude da donesu brze odluke. Privlači pažnju i upotreba crvene boje može automatski usmjeriti pažnju na određeni element.

Plava boja se smatra bojom koja umiruje. Naime, sve što je plavo simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Ali plava boja je mnogo više od toga. Nauka kaže da nije slučajnost da nas sve ove plave stvari čine da se osjećamo tako dobro. Plavo nebo te čisto i mirno more znače smirenost i spokoj. Plava boja se nerijetko smatra i bojom poslovnog svijeta. Iz tog razloga mnoge sobe su plave, jer je to boja koja pomaže izazvati smirujući učinak kod ljudi. Općenito se veže uz sposobnost izražavanja i provedbe zamisli, te sposobnost prilagodbe okolini. Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenost. 

Žuta boja je boja Sunca, povezana je s radošću, srećom, intelektom i energijom. Ova boja sja optimizmom, prosvjetljenjem i srećom. Nijanse zlatnožute nose obećanje pozitivne budućnosti. Žuta se ističe od okolnih boja i uljeva optimizam i energiju, kao i iskru kreativnih misli. Ima topal učinak, budi vedrinu, potiče mentalnu aktivnost i stvara mišićnu energiju. Ipak, kada se prekomjerno koristi, žuta boja može imati uznemirujući učinak i uzrokovati anksioznost.  

Narandžasta boja koristeći kombinaciju crvene i žute smatra se toplom i energičnom. Ona je povezana s radošću i suncem. Narandžasta boja predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj. Ljudskom oku, narandžasta je jako vruća boja, tako da daje osjećaj topline. Ipak, ova boja nije toliko agresivna kao crvena. Povećava opskrbu kisikom do mozga, stvara osjećaj živosti i potiče mentalnu aktivnost. Povezana je sa zdravom hranom i stimuliše apetit. Narandžasta je boja jeseni i žetve. 

Ljubičasta boja kombinuje stabilnost plave i energiju crvene. Posjeduje najkraću valnu dužinu u svjetlosnom spektru, te potiče meditaciju i duboko razmišljanje kod onih koji ju vide. Ona simbolizira moć, plemstvo, luksuz, ambiciju, bogatstvo i ekstravaganciju. Ljubičasta je takođe povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću. Prema anketama gotovo 75 posto djece radije bira ljubičastu nego bilo koju drugu boju. Vrlo je rijetka boja u prirodi.

Bijela boja je boja totalne refleksije svjetlosnog spektra. Povezana je sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i djevičanstvom. Smatra se gotovo bojom savršenstva. Znači sigurnost i čistoću i za razliku od crne, bijela boja obično ima pozitivnu konotaciju. Može predstavljati uspješan početak. S obzirom da se smatra čistom i sterilnom popularna je boja u medicinskoj struci gdje je sterilnost od najveće važnosti. 

Crna boja se veže za moć, eleganciju, formalnost i misteriju. Stvara apsolutnu jasnoću kada se koristi u pisanju poruke i postiže dobru ravnotežu s bijelom. Također je najgušća boja i na taj način može dati dojam težine predmetima koji su obojeni u crno. Često je korištena u svijetu mode i dizajna zbog efekta sužavanja obima tijela. Crna takođe označava snagu i autoritet, te se smatra vrlo formalnom, elegantnom, i bojom prestiža poput nekog crnog odjevnog predmeta ili naprimjer limuzine. 

NajDoktor.ba