Dishidroza je kožna bolest koja se očituje u akutnoj fazi pojavom mjehurića na dlanovima i stopalima, a u hroničnoj fazi zadebljanjem, ljuštenjem i pucanjem kože.
To je recidivirajuća bolest (ponavlja se) koja se tipično javlja i pogoršava ljeti kada je znojenje dlanova i tabana izraženije, dok zimi bude bolje stanje.
 
Ko obolijeva?

Najčešće se javlja kod osoba sa suhom kožom te kod osoba koje imaju neurodermatitis. Obično se javlja u dobi između 20. i 40. godine života, dva puta češće kod žena nego kod muškaraca.
 
Šta dovodi do bolesti i kako ona izgleda?

Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da na nastanak bolesti utiču genetika, preosjetljivost na metale (nikal i hrom), gljivične infekcije stopala, atopijska konstitucija (osobe s astmom, peludnom hunjavicom i atopijskim dermatitisom), stres, neki lijekovi, na primjer, penicilin.

Bolest se očituje iznenadnom pojavom crvenila i mjehurića veličine od 0,1 do 0,3 cm koji su ispunjeni bistrim sadržajem na dlanovima i tabanima te na postraničnim dijelovima prstiju ruku i nogu.
 

Ponekad se uz sitne mjehuriće pojavljuju i veći mjehuri u promjeru do 2 cm. Za hronični stadij bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože. Obzirom na to da se promjene često ponavljaju, istovremeno se mogu naći simptomi akutne i hronične faze bolesti.
 
Do kakvih komplikacija može doći?

Najčešće komplikacije dishidroze su bakterijske infekcije, gljivične infekcije te pojava ekcema. Kod bakterijske infekcije sadržaj mjehurića postaje gnojan, naglo se razvija upala s otokom šaka i stopala, ponekad s upalom limfnih žila (limfangitis) i upalom jednog ili više limfnih čvorova (limfadenitis). Vlažna i oštećena koža pogodna je za razvoj gljivične infekcije koja može uzrokovati česte recidive. Zbog oštećenja zaštitnog sloja kože se razvija kontaktna preosjetljivost i pojava ekcema.
 
 
Kako se uspostavlja dijagnoza?

Kako je dishidroza slična drugim kožnim bolestima kao što su gljivična infekcija stopala, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis i palmoplantarna psorijaza, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike, mikološke obrade, alergološkog testiranja te patohistološke analize.
 
Kako se bolest liječi?
 

Bolest se ne može izliječiti, nego zaliječiti te držati uspješno pod kontrolom. Preporučuje se izbjegavati kontaktne alergene, ekstremne temperature i znojenje, prečesto pranje ruku, duži boravak u vodi. Nakon svakog pranja ruku potrebno je nanijeti njegujuću kremu. Liječi se uglavnom kortikosteroidnim kremama ili, kod težih slučajeva, tabletama.