Mnoge žene znaju da je zima neprijatelj njihove kože, ali ipak malo njih poduzima odgovarajuće mjere kako bi ovaj hladni period pun vlažnog, zagađenog zraka, dočekale i prebrodile na najlakši način. 

Naše tijelo je zaštićeno, ali lice ne. Ono nije samo na udaru kada izađete vani, nego je izloženo i nezdravom suhom zraku u stanovima i kancelarijama zbog centralnog grijanja. Sve to itekako negativno utječe na put, naglašava dr. Katarina Dujmović, dermatovenerolog.

"Zima je vrijeme i kada cijelo tijelo, a posebno kožu, hladnoća i nedostatak svjetla stavljaju pred velika iskušenja. Prilagoditi njegu i proizvode promjenama godišnjeg doba pravilo je koje posebno vrijedi za osjetljivu kožu, jer ona lakše i brže reagira na vanjske podražaje od ostalih tipova. Kako takvoj koži prirodno nedostaje vlažnosti, njene odbrambene sposobnosti su slabije. Stoga zimski uvjeti predstavljaju posebnu prijetnju, ne samo izgledu i ljepoti, već i zdravlju kože. Vjetar je dodatno isušuje, a oslabljeni odbrambeni sistem onemogućava prilagođavanje kože na promjene temperature", ističe dr. Dujmović.

Zagađen, vlažan i hladan zrak uzrokuju da koža postane crvena, da se počne perutati, a u težim slučajevima, prema tvrdnjama dermatologa, mogu nastati i ozbiljnije promjene, poput kontaktnih dermatitisa ili pucanja kapilara.

"Ako koža lica pecka, ako je topla  i bolna  na dodir, to znači da je ozbiljno ugrožena hladnoćom i vjetrom, pa joj je potrebna njega specijalnim proizvodima za osjetljivu  kožu. U takvim situacijama najbolje je posjetiti dermatologa. Ljuštenje, iritacije i neugodan osjećaj zatezanja spriječit ćete ako svakodnevno na kožu nanosite hidratantni losion ili kremu", kaže dr. Dujmović.

(A. Sijerčić/Faktor.ba)