Kapacitete Roditeljske kuće u proteklih 200 dana rada koristilo je više od 30 porodica, a kuća je bila ispunjena oko 70 posto, rečeno je danas u Sarajevu prilikom prezentacije rada Roditeljske kuće, od čijeg je svečanog otvaranja u krugu Pedijatrijske klinike Jezero prošlo 200 dana.

Predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Lejla Kamerić, menadžer Roditeljske kuće Fikret Kubat i direktor discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Edo Hasanbegović prezentirali su dosadašnji rad Roditeljske kuće, te značaj njenog postajanja.

Kamerić je na pres-konferenciji zahvalila donatorima, medijima i medicinskom osoblju KCUS-a na podršci tokom izgradnje kuće te je ponovila da je Udruženje izgradilo Roditeljsku kuću zahvaljujući donacijama, a da je dalja odgovornost države da ova kuća funkcionira.

Prof.dr. Edo Hasanbegović naglasio je da se na Hematoonkološkom odjeljenju liječe djeca iz cijele FBiH gdje je procent izlječenja do 80 posto, a postojanje Roditeljske kuće značajno utječe na konačan ishod liječenja jer su i roditelji i djeca rasterećeni brige oko finansija i smještaja te imaju psihosocijalnu podršku Udruženja.

Menadžer kuće Fikret Kubat je prezentirao pogodnosti koje nudi Roditeljska kuća, kako za djecu koja se liječe od malignih oboljenja, tako i za roditelje i cijelu porodicu. Podvukao je da su sve usluge besplatne za roditelje te da je potrebno sistemsko rješenje za nastavak kvaliteta pružanih usluga.

Od dana otvaranja pogodnosti Roditeljske kuće potpuno besplatno je koristilo više od 30 porodica s područja cijele Federacije BiH.

Kubat je naglasio da se vide rezultati i prednosti koje ova kuća nudi.

"Mi već vidimo rezultate i prednosti koje ova kuća nudi. Vidimo na djeci koja su sretnija, na roditeljima koji su manje zabrinuti. Smanjeni su troškovi. Medicinsko osoblje je rasterećeno, zato što djeca svaki momenat kada ne primaju terapiju borave u Roditeljskoj kući. Vidimo rezultate zbog čega i jeste kuća napravljana", istakao je Kubat.

Na pres-konferenciji je istaknuto i da još ne postoji sistemsko rješenje za finansiranje kuće.

Iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" uputili su apel svima koji mogu pomoći da se pronađe sistemsko rješenje kako bi ova kuća mogla u potpunosti da nastavi s funkcioniranjem.

Roditeljska kuća je izgrađena donatorskim sredstvima i bez te podrške djeca i roditelji, kako je rečeno, ne bi imali pogodnosti koje im nudi trenutno Roditeljska kuća.

Za vrijeme boravka u kući roditelji i djeca ostvaruju prava na besplatan smještaj za oboljelo dijete i njegovu porodicu (otac, majka, brat, sestra), osnovne namirnice i sredstva za higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, okupacione radionice za roditelje te kreativne radionice za djecu.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" započelo je s projektom Roditeljska kuća još 2011. godine kad je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekt Roditeljska kuća.

Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. je započela izgradnja objekta.

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali veliki značaj ovog projekta, BiH je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Zemljište za izgradnju osigurao je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Kuća za roditelje djece oboljele od raka je površine 666 kvadratnih metara.

NajDoktor.ba/Fena