Prostata ima važnu ulogu za zdravlje muškarca. Razlog: problemi s prostatom vrlo su česti, posebno u starijoj dobi. Od 70-te godine života promjena prostate zapravo je više pravilo nego iznimka. To često nije razlog za zabrinutost, ali prostata može uzrokovati neugodne simptome.
  • Što je prostata i čemu služi?

Što je prostata i čemu služi? Prostata je organ veličine kestena i, zajedno s testisima, jedan je od muških reproduktivnih organa. Nalazi se ispod peritoneuma u trbuhu iza stidne simfize muškarca. Tamo graniči s mokraćnim mjehurom i rektumom. Uretra i injekcijski kanal prolaze kroz sredinu prostate. Ponekad se prostata naziva i spolnom žlijezdom. Prostata je egzokrina žlijezda. Egzokrine žlijezde su žlijezde koje proizvode i luče sekret. Kod prostate sekret se kroz mokraćnu cijev prenosi kontrakcijama mišića tijekom ejakulacije, gdje se miješa sa spermom, čineći oko 30% ejakulata. Ejakulat tada postaje rjeđi, a spermiji pokretniji. Prostata je stoga od velike važnosti za čovjekovu sposobnost oplodnje. Muški hormon testosteron važan je za poticanje prostate i za njezin zadatak – bez njega prostata ne može pravilno izvršiti svoju zadaću.

  • Koje su najčešće bolesti prostate?

Najčešće bolesti prostate su benigna prostatična hiperplazija (BPH, odnosno uvećanje prostate), kronični i akutni prostatitis (upala prostate) te rak prostate. Prostatitis, osobito akutni, najčešće uzrokuju mikroorganizmi i ona se pojavljuje u razdoblju od stjecanja spolne zrelosti do starosti. BPH i rak prostate nastaju u starijoj životnoj dobi jer je starija dob jednostavno preduvjet nastanka tih bolesti. Njihovi uzroci su nepoznati unatoč velikom broju teorija koje pokušavaju rasvijetliti etiologiju tih bolesti.

  • Koji su simptomi navedenih bolesti?

Akutni prostatitis manifestira se bolima u međici, visokom temperaturom, pečenjem i bolnim mokrenjem te ponekad i nemogućnošću mokrenja. BPH se manifestira različitim tegobama mokrenja kao znakovima poremećenog pohranjivanja urina (tzv. iritativni simptomi - noćno mokrenje, učestalo mokrenje, urgentno mokrenje...) i/ili samog mokrenja (tzv. opstruktivni simptomi - otežan početak mokrenja s naprezanjem, tanki mlaz mokraće, kapanje iz mokraćne cijevi krajem mokrenja, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura...). Jednim imenom sve te simptome nazivamo "simptomi donjeg mokraćnog sustava". Rak prostate u ranoj fazi nema specifičnih simptoma i oni su u cijelosti jednaki poremećajima mokrenja kod benigno uvećane prostate. Metastaziranjem raka pojavljuju se koštani bolovi ili čak i prijelomi, anemija, krvarenje iz prostate i drugi problemi.

  • Kako se obavlja pregled prostate?

Zbog brojnih neugodnih glasina mnogi muškarci zaziru od pregleda prostate iz straha i srama. U stvarnosti pregled je bezbolan, radi se vrlo brzo i – ovisno o osjetljivosti – dolazi do blage neugode. Najvažniji dijagnostički postupci kod liječnika su:

Palpacija – u takozvanom digitalnom rektalnom pregledu liječnik stavi prst s malo vazelina ili maziva u rektum. Vrhom prsta lako može doći do prostate i u roku od nekoliko sekundi može osjetiti postoji li povećanje, kvržica ili slično.
Ultrazvuk – Transrektalni ultrazvuk (TRUS) također se izvodi kroz rektum. Pregled traje samo nekoliko minuta.
Test krvi – ovdje se, između ostalog, određuje vrijednost PSA. Važan je tumorski marker i daje naznaku je li prisutna zloćudna bolest prostate. Mnogi liječnici vrijednost utvrđuju ne samo u slučaju hitne sumnje, već i kao mjeru predostrožnosti kako bi sa sigurnošću mogli isključiti maligna oboljenja.
Biopsija prostate – Ovaj se pregled provodi mnogo rjeđe i samo ako postoje druge abnormalnosti i hitna sumnja. To uključuje visoku razinu PSA, nagli porast PSA i abnormalne nalaze u DRE i / ili TRUS-u.

Osim toga prikuplja i pacijentovu anamnezu te sve nepravilnosti koje pacijent može prijaviti, na primjer simptome upale prostate i druga zapažanja koja ukazuju na probleme s prostatom.

  • Kada treba obaviti pregled prostate?

Pregled je poželjan od 40-te godine, pogotovo ako su u obitelji poznati prethodni slučajevi. U slučaju genetske predispozicije, profilaktički unos Regen50 također može imati pozitivan učinak.

  • Liječenje prostate?

Slučajne nalaze koji ne uzrokuju nikakve simptome često nije potrebno liječiti. Tada se, pod pomnom kontrolom, prati napreduje li bolest uopće i ako da, koliko brzo. Mnogi muškarci žele spriječiti povećanje prostate i pojavu simptoma. Ako imate rak, operacija prostate može biti opcija. Terapija zračenjem također se koristi kao alternativa ili dodatak te onda nije potrebna kirurška intervencija. Hormonska terapija i kemoterapija također su mogući ako imate ozbiljnu bolest.
Govorimo li o upalnim bolestima prostate može se donekle utjecati na njihovu pojavu (npr. povezanost promiskuiteta ili neadekvatne zaštite te spolno prenosivih uzročnika koji mogu dovesti do prostatitisa), a određenim higijensko-prehrambenim navikama i na ublažavanje simptoma. Pri tome poglavito mislim na kronični prostatitis. Slične mjere s ciljem ublažavanja smetnji mokrenja moguće je primijeniti i kod BPH-a, dok kod karcinoma prostate postoje zasad samo naznake o mogućoj prevenciji ali kad se bolest pojavi promjena životnog stila neće je otkloniti niti ublažiti.

  • Kakve preventivne preglede možete obavljati?

Preventivne aktivnosti imaju smisla samo i jedino u vezi raka prostate, dok ostale bolesti prostate nisu predmet preventivnih pregleda. Svaki muškarac iznad 50 godina, pa sve vjerojatno do svojih 75 godina, treba jednom godišnje učiniti urološki pregled i PSA. U slučaju pozitivne obiteljske anamneze, s takvim aktivnostima potrebno je započeti već i ranije i to u dobi između 40 i 45 godina.

Poliklinika Vitalis, Vukovarska bb, Mostar
+387 36 310 210
+387 63 222 739
www.poliklinikavitalis.com