Najnovija studija koju je provela grupa američkih profesora pokazala je da post obnavlja cijeli imunološki sistem i pomaže oboljelima od raka. Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su ovo naučno otkriće nazvali "izvanrednim" jer, smatraju da, čak i post kod starijih osoba može regenerirati njihov oslabljeni i dotrajali imunološki sistem.

Post od samo tri dana može regenerirati kompletan imuni sistem, iako se većina nutricionista protivi takvoj ideji.  
No, medicinski stručnjaci smatraju da ustezanje od hrane tokom dana pokreće matične ćelije za proizvodnju više bijelih krvnih ćelija, odnosno leukocita, što doprinosi u borbi protiv infekcija.

"Post jednostavno kaže 'ok' matičnim ćelijama koje počinju s obnavljanjem cijelog sistema", kazao je Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na američkom univerzitetu.

Duži period posta forsira tijelo da koristi zalihe glukoze i masti, ali i razgrađuje značajan dio bijelih krvnih zrnaca. 

Inače, u istraživanju američkih naučnika korišteni su volonteri koji su postili između dva i četiri dana u periodu dužem od šest mjeseci. Naučnici su otkrili da post smanjuje enzim PKA, koji je povezan sastarenjem i hormonom koji povećava rizik od raka i rast tumora.

"Nismo mogli ni pretpostaviti da bi duži period posta moga imati tako značajne efekte. Kada gladujete, sistem pokušava da štedi energiju, a jedna od stvari koje može da učini za uštedu energije je da se reciklira mnogo imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno onih koji su oštećene. Nema dokaza da bi post mogao biti opasan, dok, s druge strane, postoje snažni dokazi da je post koristan", objasnio je američki profesor, piše Telegraph.

Pogledajte šta se dešava s tijelom za vrijeme posta (VIDEO)

 

Izvor: Radiosarajevo.ba