AUTOR ČLANKA
Dr. Edin Buljugić
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacijeMedicinski centar SporticusBiografija

 

Skolioza predstavlja nepravilan rast kičmenog stuba sa krivljenjem na jednu stranu, liječi se efikasno i kod nas, a vidne rezultate u tome postiže Medicinski centar Sporticus primjenom Schroth terapije 

Kao oblik deformiteta koštanozglobno-mišićnog aparata, skolioza je danas raširena u svijetu i kod nas, a zvanične statistike kažu da je kod 2% svjetske populacije dijagnosticirana skolioza. Ovaj deformitet kičme može biti urođen ili stečen. U razvijenim zemljama nastaje kao posljedica dugotrajnog sjedenja i korištenja kompjutera i modernih tehnoloških uređaja, dok su u nerazvijenim zemljama uzroci loša i nedovoljna ishrana. Savremena Schroth metoda pokazala se kao jedan od najuspješnijih načina za korekciju deformiteta kičmenog stuba, pogotovo ako se radi o osobama koje su u fazi rasta i razvoja.

Ovo oboljenje liječi se i u našoj zemlji, a sarajevski Medicinski centar Sporticus primjenjuje je već drugu godinu u svom radu i to vrlo uspješno, kako kaže dr. Edin Buljugić.

“Mi imamo mogućnost da kombinujemo kompjutersku analizu postularnog statusa držanja tijela i opterećenja kralježnice, te da na validan način pratimo sve što se dešava, i to prije primjene programa vježbi i poslije.”

Time možemo na dokaziv način pratiti i tok i efekte vježbanja. S obzirom da se radi, kako to mi stručno nazivamo, o trodimenzionalnom i striktno individualnom program vježbanja, dosadašnji rezultati postignuti primjenom Schroth metode su jako dobri.”

 Schroth tehnike vježbanja

Ova metoda stara je decenijama, ali se neprestano usavršava, kaže diplomirani fizioterapeut i licencirani Schroth terapeut Adis Adilović (37), koji radi u Sporticusu.

Obučen je da vrši procjenu, analizu i izbor programa, kao i praćenje vježbi, a u tom poslu stekao je višegodišnje iskustvo. Već na početku razgovora skreće pažnju da Schroth vježbe mogu praktikovati djeca starija od 10 godina, jer su one kompleksne i dinamične. I ne samo to, nužno je poštovati i određene principe u pravilnom izvođenju vježbi, a to su stabilna karlica, korektivni položaj karlice, aktivna elongacija kičmenog stuba, kao i usmjereno, odnosno rotacijsko disanje i statička kontrakcija mišića trupa u fazi izdisaja na slova “S“ i “F“. “Potrebno je zadovoljiti sve ove principe kako bi vježba dala dobre rezultate.

Jedan trening traje otprilike 1,5 sat, ali koristimo često kratke pauze između serija, jer na taj način postižemo veći kvalitet vježbe i izbjegnemo zamor. Naravno, fizioterapeut je tu da procijeni koliko je dijete sposobno da sve to uradi”, pominje Schroth terapeut i naglašava da se vježbe određuju i provode individualno.

“Zapravo, klinički pregled i uvid u rendgenski snimak, što je prioritet u procesu liječenja, nama su glavne smjernice za određivanje individualnog programa po kome će dijete izvoditi određene vježbe. Cijeli tretman odvija se po sistemu jedan na jedan, dakle, između terapeuta i pacijenta, a dozvoljeno je i prisustvo roditelja jer je ova terapija edukacija i djece i roditelja koji će vježbanje svoje djece nadgledati kod kuće.”

“Tokom terapeutske obuke koriste se rekviziti, kao što su pilates lopta, štapovi, vrećice s rižom ili klupice određene visine”, dodaje Adilović i kaže da za deset dana terapije svako dijete može naučiti vježbe kako bi ih moglo praktikovati kod kuće.

Pozitivni rezultati vidljivi su već nakon dva-tri mjeseca, a uobičajeno je da se tada i djeci zakazuju kontrole kako bi se konstatovalo da li u njihovom tretmanu treba nešto korigovati. Pored vježbi, kod korekcije kičmenog stuba i skolioze preporučuje se I nošenje adekvatnog korzeta po tipu Cheneau, koji je lagan i prava je potpora onim dijelovima tijela gdje je to zaista potrebno.

Uz ovo, terapeut Adilović poručuje: “Veoma je bitna rana detekcija iskrivljenja kičme, a roditelji su ti koji bi to trebali prvi da primijete kod djeteta. Također, i sistematski pregledi u školama su značajni za rano otkrivanje deformiteta. Kad se takve stvari rano uoče, onda su i rezultati liječenja mnogo bolji i brži nego u dobi kad se završe rast i razvoj djeteta.”

 

NajDoktor.ba