Nakon uspješno realiziranog Teletona "Srcem za banku koštane srži BiH", u programu BHT1 14. aprila bit će prenos još jedne humanitarne akcije – donatorska večer za banku koštane srži.

"I ovaj projekat doprinos je izgradnji banke koštane srži u BiH, čime će naša zemlje postati članica Svjetske i Evropske asocijacije. U ovoj akciji sredstva će se prikupljati putem donacija. Riječ je o trenutno najznačajnijem projektu u FBiH, koji je podržan kako od svih  razina vlasti tako i  od privatnih i javnih preduzeća, vjerskih institucija, veleposlanstava i građana", ističu s BHT1.

Cilj akcije je prikupljanje neophodnog novca za osnivanje banke matičnih stanica koja će biti smještena u Mostaru, te  za tipizacije i nabavku medicinske opreme za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar u razvoju HLA laboratorija.

Sredstva će se prikupljati putem donacija predstavnika privrednog, kulturnog i javnog života, uz bogat muzički program. Voditelji ceremonije bit će Lejla Zvizdić, Misijana Brkić-Milinković i Damir Beljo.

Emisija će biti emitirana u 19.35 sati na BHT1. Uz gosta iznenađenja, u muzičkom programu će, između ostalih, učestvovati Maja Šuput i Mate Bulić, a u revijalnom dijelu održat će se i aukcija.

Učešće na donatorskoj večeri već su potvrdili predstavnici instutucija sistema, ambasadori, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, sportski radnici s Mehmedom Baždarevićem na čelu.

"Veliki značaj ove manifestacije je i u tome što je BH banka koštane srži konačno u poziciji da postane član svjetske organizacije (BMDW) i da formira svoj registar, koji za će BiH biti u UMC Mostar. Dobivanjem adrese banke koštane srži, BiH će postati i članica Eurotransplanta. Uz banku planiran je i savremeni transplantacijski centar", ističu s BHT1.

(NajDoktor.ba)