Buduće mame trebaju izbjegavati sve što bi im moglo naštetiti kao i bebi. Bitna je umjerenost u svim aktivnostima - od sunčanja i plivanja do tjelovježbe. No, u slučaju bilo kakvih komplikacija u trudnoći neophodno je posjetiti liječnika. 

Zbog visokih temperatura ljeto može biti vrlo naporno i stresno za trudnice. Beba koja raste zahtijeva pojačani rad tijela i metabolizma zbog čega je posljedično tjelesna temperatura trudnica nešto veća od normalne.

Vrlo je bitno unositi dovoljnu količinu tekućine. U ljetnim mjesecima vrlo lako može doći do dehidracije, stoga nikako ne treba piti tečnost tek kada osjetite žeđ, već se preporučuje tokom čitavog dana češće i u manjim količinama unositi tekućinu u organizam. Previsoke temperature i dehidracija mogu biti neugodni za trudnice te mogu uzrokovati reakcije poput bolnih grčeva, nemoći, malaksalosti, premorenosti.

Ako ste aktivni i volite se kretati, visoke temperature lakše je podnijeti pravilno odabranom odjećom. U komotnijoj odjeći od prirodnih materijala poput lana ili pamuka osjećat ćete se ugodnije, a ujedno spriječiti pojavu ljetnog osipa.

Plivanje je izvrsna ljetna rekreacija. Rasteretit ćete kralježnicu i zglobove i ujedno se rashladiti. Međutim, treba izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu, a pogotovo između 11-17 sati kad je sunce najjače. Svakodnevna šetnja je vrlo korisna, ali ujutro ili predvečer. Svugdje sa sobom nosite bočice s vodom.

U trudnoći koža može postati osjetljivija na sunčevo zračenje pa pri svakom boravku na otvorenim prostorima obavezno zaštitite kožu od sunca zaštitnim kremama s visokim faktorom.

Tijelo možete rashladiti i hladnim oblozima koje ćete staviti na stražnji dio vrata, na čelo, zglobove. Jedan od čestih problema u trudnoći je oticanje nogu i ruku. Svaki dan odmorite pola sata do sat s nogama u povišenom položaju.

oznake:   trudnoćaljeto