Tableta za dan poslije može vam pomoći za sprečavanje neželjene trudnoće. Poznata je i kao tableta za hitnu kontracepciju koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa, a potrebno ju je uzeti unutar 72 sata nakon odnosa. 

Ukoliko je namjeravate uzimati, trebali biste prije toga pročitati stručne savjete ginekologa. O tableti za dan poslije, njenim dejstvima ili eventualnim nuspojavama za portal Radiosarajevo.ba govorio je prof. dr. Kenan Drljević, ginekolog.

Tableta odgađa ovulaciju za pet dana i tako sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću mijenjajući aktivnost prirodnog hormona progesterona.  

"Tableta za dan poslije jeste kontracepcija koja se ne bi trebala često koristiti. Prilikom posjete ginekologu redovno se razgovara o kontracepciji, koja na našim prostorima redovno pada na pleća žene. Tada bi se trebala prihvati određena vrsta kontracepcije (najčešće tablete, intrauterini uložak – "spirala", ili kondom). Kod nas žene najčešće nisu zaštićene i štite se metodom "prekinutog snošaja" ili "plodnih i neplodnih dana" - što je pogrešno jer je nepouzdano", kaže dr. Drljević.

Postkoitalna (urgentna) kontracepcija ("pilula za jutro poslije")

Kao što je već pomenuto, tableta za dan poslije može imati učinka ukoliko se iskoristi 72 sata nakon nezaštićenog odnosa.

"Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u cilju sprečavanja trudnoće. Djeluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.

U zavisnosti od vrste, u pakovanju se nalaze jedna ili dvije pilule, koje bi trebalo da se popiju što prije nakon odnosa, a najkasnije do 72 sata. Slijedeća menstruacija može doći u očekivano vrijeme, možda i ranije, ali ako izostane, obavezno se mora javiti ljekaru da se isključi trudnoća.

Korištenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa začeća, što predstavlja rješenje kada se zaboravi upotrijebiti redovna kontracepcija ili ukoliko je došlo do pucanja prezervativa za vrijeme odnosa. 

Krvarenje ili mučnina

Ginekolog Dr. Drljević za Radiosarajevo.ba ističe da pregled nakon uzimanja tablete za dan poslije nije neophodan, jedino u slučaju ako dođe do nuspojava kao što je poremećeni menstrualni ciklus jer se radi o tabletama koje mijenjaju hormonalnu strukturu. 

"Pilula za jutro poslije nije metod redovnog planiranja porodice i zbog toga je ne treba tako koristiti. Predviđena je da se koristi rijetko, samo u urgentnim situacijama, ali s druge strane, ako je došlo do situacije u kojoj je neophodna terapija, bolje je uzeti, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju s prekidom trudnoće.

Moguće je da nakon uzimanja tablete nastane krvarenje ili mučnina, koji spontano prolaze. Tableta se uzima isključivo na preporuku ginekologa i može se koristiti tokom cijele fertilne dobi - do menopauze", zaključuje prof. dr. Drljević.

Ukoliko i nakon uzimanja tablete osjetite i primijetite simptome trudnoće ili ako vam kasni mjesečnica više od pet dana, uradite test na trudnoću ili se obratite ginekologu. 

 

(Izvor:radiosarajevo.ba)