Parovi koji sa uspjehom završe liječenje vantjelesnom oplodnjom i ostvare se kao roditelji ipak ne zaboravljaju one koji sui m pomogli na tom putu do roditeljstva. Jedni od njih su Sanja i Dejan Šakota iz Istočnog Sarajeva - ponosni roditelji blizanaca.

Roditelji nakon prvog VTO postupka

Sanja i Dejan Šakota javili su se u našu kliniku nakon 5 godina braka i dvije godine bezuspješnog liječenja.

"Stručnu pomoć potražili smo nakon godinu dana braka ali nismo saznali problem i ljekari su nam samo govorili da budemo strpljivi i da će se trudnoća desiti", priča Sanja.

Nakon dvije godine bezuspješnog liječenja Šakote su konačno dobile preporuku da se jave u Banjaluku na kliniku za vantjelesnu oplodnju.

“Javili smo se u Medico-S i već nakon prvog kontakta bili smo svjesni činjenice da smo u sigurnim rukama”, prisjeća se Sanja i dodaje da vrijednost tima nije samo u stručnosti nego i predusretljivosti i razumijevanju koje parovi parovi tokom liječenja. Medico-S je i jedina klinika koja osigurava psihološku podršku tokom postupka vantjelesne oplodnje što je parovima od velike važnosti.

Po dolasku u kliniku prema preporuci izabranog ljekara urađena je dodatna dijagnostika te je na osnovu nalaza donijeta odluka da se uđe u postupak vantjelesne oplodnje. “U tom trenutku sam imala jako malo informacija o samom postupku - što je bilo dobro jer sam slušala savjete ljekara", kaže Sanja.

Po nalaz – u različitim cipelama

Dejan i Sanja su svoj put ka roditeljstvu završili nakon prvog postupka vantjelesne oplodnje.

“Sjećam se da sam po Beta nalaz u bolnicu otišla u različitim cipelama, toliko sam bila uzbuđena. Pozvali su me iz bolnice da mi kažu da je nalaz gotov, ali mi nisu mogli saopštiti rezultate telefonom te sam otišla lično. Ne mogu vam opisati kako sam se osjećala”, prisjeća se Sanja. Bez čekanja, odugovlačenja i straha

“Naše iskustvo je pokazalo da u borbi za potomstvo nema čekanja i straha i da je navažniji prvi trenutak za stručni savjet. To je naša poruka svima koji razmišljaju da možda nešto nije u redu, ali se ne usuđuju da potraže pomoć", ističe Sanja i napominje da u trenutku kada joj je preporučena vantjelesna oplodnja o tome nije znala gotovo ništa i zato joj je drago da svoje iskustvo prenosi drugima.

Promo članak